IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dietetyczne nawyki Francuzów, które mogą pomóc w odchudzaniu

Dietetyczne nawyki Francuzów, które mogą pomóc w odchudzaniu
Francuzi słyną ze swojego podejścia do jedzenia, które polega na smakowaniu, celebrowaniu i czerpaniu przyjemności z każdego posiłku. Zresztą sama kuchnia francuska jest uznawana za jedną z najlepszych kuchni świata, nic więc dziwnego, że przywiązują oni taką uwagę do smaku i formy.

Francuz — rozsądny łasuch

Co ciekawe, pomimo tego, że znani są jako miłośnicy smacznego jedzenia, to są również bardzo rozsądni w kwestii tego, co jedzą i w jakich ilościach.

Czy wiesz, że Francuzi mają niższe wskaźniki otyłości, niż ludzie z większości krajów zachodnich? Jeśli porównać liczby to przykładowo – we Francji otyli dorośli stanowią 21%, a np. w Stanach Zjednoczonych jest to 36%. Jakie są wyróżniające nawyki żywieniowe Francuzów? W jaki sposób kontrolują swoją wagę?

Francuzi siadają do posiłku

Francuzi zawsze spożywają posiłek przy stole, siedząc na krześle. Taka oczywista sprawa, ale jeśli się dobrze rozejrzysz, to zobaczysz, jak często ludzie w naszym kraju zjada posiłek, idąc przez miasto, przy biurku w pracy albo w kuchni na stojąco. A może sam tak czasami robisz? We Francji takie coś jest niedopuszczalne. Cenią sobie oni powolne spożywanie posiłku, delektowanie się każdym kęsem, jego smakiem i zapachem, ale także czasem spędzonym z rodziną lub w gronie przyjaciół.

Co to daje?

Przede wszystkim podejście, że jedzenie to nie tylko paliwo. Docenianie walorów estetycznych i smakowych pozwala bardziej cieszyć się posiłkiem i czerpać z niego jeszcze więcej korzyści. Co więcej, takie uważne jedzenie sprawia, że zjesz mniej. Jesz wolniej, więc szybciej do Ciebie dotrą sygnały zaspokojenia głodu.

Francuzi pilnują wielkości porcji

Większość Francuzów zjada stosunkowo małe porcje. Jak już wspomniałam, cenią sobie bardziej walory smakowe oraz wizualne. Starają się też nigdy nie jeść do uczucia przepełnienia. Kończą posiłek, kiedy są zaspokojeni, ale nie czują takiego mocnego wypełnienia brzucha.

Francuzi nie boją się jeść chleba i czekolady

Francuzi nie boją się jeść chleba i czekoladyZarówno chleb (szczególnie biały), jak i czekolada nie są synonimami zdrowego odżywiania. Francuzi mają jednak nieco odmienne zwyczaje. Oba te produkty są częścią ich diety. Po prostu wierzą, że wszystko jest dobre pod warunkiem, że jedzone z umiarem. Jaka tu może być wskazówka dla Ciebie? Taka, że możesz jeść różne produkty, najważniejsze, żeby nie przesadzać z ilością.

Możesz także jeść te same produkty, ale w zdrowszej wersji np. pieczywo pełnoziarniste zamiast białego, czy czekoladę gorzką zamiast mlecznej z nadzieniem toffi.

Francuzi jedzą mało żywności przetworzonej i cukru

Choć Francja kojarzy nam się z różnymi przysmakami np. croissantami, serami, bagietkami, to i tak jakość jedzenia jest tutaj na dość wysokim poziomie. Francuzi jedzą dużo owoców i warzyw, a mało słodyczy. Nawet jeśli sięgną po wcześniej wspomnianą czekoladę, to są to niewielkie ilości zjedzone raz na jakiś czas. W rezultacie ich posiłki są wartościowe, a więc i zdrowsze.

Podsumowanie

Francuzi kochają jeść, jednak u nich nie oznacza to jedzenia do ostatnich granic możliwości. Oni się delektują. Jeśli chciałbyś przejąć kilka ich nawyków w celu lepszej kontroli swojej wagi, wówczas warto zacząć nieco bardziej celebrować swoje posiłki. Jedz je przy stole, w spokoju i w odizolowaniu od różnych bodźców tj. smartfonów, telewizji itp. Uważne jedzenie sprawi, że zjesz mniej, ale też bardziej skupisz się na smaku i wyglądzie potrawy.

Będąc na diecie, nie musisz też rezygnować ze swoich ulubionych produktów. Może to skutkować tym, że prędzej czy później rzucisz się na nie i nadrobisz „zaległości” w jedzeniu. Lepiej pozwolić sobie raz na jakiś czas na to, co lubimy, ale z umiarem.

Postaw też na żywność nieprzetworzoną, która ma więcej składników odżywczych i bardziej syci. A siadając do stołu, nastaw się na zakończenie posiłku, zanim poczujesz mocne wypełnienie.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.