Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dlaczego marketowe pomidory nie mają smaku?

Dlaczego marketowe pomidory nie mają smaku?
Zastanawiało Cię kiedyś jako to możliwe, że żywoczerwone pomidory dostępne w supermarketach, pomimo apetycznego wyglądu rozczarowują tekturowym smakiem? Oczywiście o tej porze roku winę zrzucić można na „brak słońca”, po głębszym, zastanowieniu okazuje się, że nie jest to faktyczna przyczyna. W niniejszym artykule postaram się rozwikłać tą intrygującą zagadkę.

Jak wygląda dobry pomidor?

Nie ulega wątpliwości, że udając się do sklepu na zakupy chcemy nabyć najlepszy towar w możliwie najniższej cenie. Zwracamy wiec uwagę na różnego rodzaju akcje promocyjne, sprawdzamy i porównujemy gramatury opakowań jednostkowych artykułów spożywczych, a udając się na stoisko z warzywami i owocami przed włożeniem ich do koszyka dokonujemy uważnej selekcji, wybierając te, które wyglądają na świeże i dojrzałe. W przypadku pomidorów więc raczej unikać będziemy bladych czy już zwłaszcza zielonkawych, a zainteresujemy się tymi o żywo-czerwonym kolorze, wierząc że są bardziej wartościowe i przede wszystkim smaczniejsze.

Niestety w ostatnich czasach coraz częściej można się przekonać, że owoce i warzywa, które z pozoru wyglądają na dojrzałe i świeże, charakteryzują się co najmniej nieadekwatnym smakiem. Okazuje się, że efekt ten nie jest dziełem przypadku, a skutkiem ubocznym manipulacji przeprowadzonych przez człowieka.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów

O naszych upodobaniach doskonale wiedzą przedstawiciele branży spożywczej, a zwłaszcza - specjaliści od marketingu. Doskonale zdają sobie oni sprawę, że konsument kupując owoce i warzywa kieruje się przede wszystkich ich ceną i …wyglądem. Z w związku z tym od wielu lat prowadzone były intensywne działania by z jednej strony przyspieszyć dojrzewanie warzyw i owoców sprawiając, że szybciej uzyskują one pożądany koloryt. W przypadku pomidorów operacja zakończyła się sukcesem, przynajmniej – częściowym.

Dzięki mozolnym i długotrwałym krzyżowaniu poszczególnych odmian tej rośliny udało się uzyskać taką jej wersję, której owoce w wyjątkowo krótkim czasie uzyskują pożądany wygląd. Efekt ten związany jest z mutacją genu odpowiedzialnego m.in. za wykształcanie chloroplastów sprawiających, iż niedojrzałe pomidory mają zielony kolor. „Wyłączenie” tego genu powoduje, że pomidory szybko zyskują czerwoną, równomiernie rozłożoną barwę. Niestety okazuje się, że ów gen reguluje także procesy, w których powstają związki smakowo-zapachowe, w tym - cukry. Pozbawione go pomidory są więc po prostu niesmaczne…

Podsumowanie

Marketowe pomidory pozbawione są smaku w wyniku działań prowadzonych przez człowieka. Jak to często bywa przyczyną pogorszenia jakości produktu jest chęć zwiększenia zysków związanych z jego sprzedażą. Tymczasem nie od dziś wiadomo, że  „opakowanie” ma tutaj decydujące znaczenie.

Źródła: · Powell AL, Nguyen CV, Hill T, Cheng KL, Figueroa-Balderas R, Aktas H, Ashrafi H, Pons C, Fernández-Muñoz R. Uniform ripening encodes a Golden 2-like transcription factor regulating tomato fruit chloroplast development. Science. 2012 Jun 29;336(6089):1711-5. doi: 10.1126/science.1222218. Vicente A, Lopez-Baltazar J, Barry CS, Liu Y, Chetelat R, Granell A, Van Deynze A, Giovannoni JJ, Bennett AB

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie