Jak wygląda dobry pomidor?
Nie ulega wątpliwości, że udając się do sklepu na zakupy chcemy nabyć najlepszy towar w możliwie najniższej cenie. Zwracamy wiec uwagę na różnego rodzaju akcje promocyjne, sprawdzamy i porównujemy gramatury opakowań jednostkowych artykułów spożywczych, a udając się na stoisko z warzywami i owocami przed włożeniem ich do koszyka dokonujemy uważnej selekcji, wybierając te, które wyglądają na świeże i dojrzałe. W przypadku pomidorów więc raczej unikać będziemy bladych czy już zwłaszcza zielonkawych, a zainteresujemy się tymi o żywo-czerwonym kolorze, wierząc że są bardziej wartościowe i przede wszystkim smaczniejsze.
Niestety w ostatnich czasach coraz częściej można się przekonać, że owoce i warzywa, które z pozoru wyglądają na dojrzałe i świeże, charakteryzują się co najmniej nieadekwatnym smakiem. Okazuje się, że efekt ten nie jest dziełem przypadku, a skutkiem ubocznym manipulacji przeprowadzonych przez człowieka.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów
O naszych upodobaniach doskonale wiedzą przedstawiciele branży spożywczej, a zwłaszcza - specjaliści od marketingu. Doskonale zdają sobie oni sprawę, że konsument kupując owoce i warzywa kieruje się przede wszystkich ich ceną i …wyglądem. Z w związku z tym od wielu lat prowadzone były intensywne działania by z jednej strony przyspieszyć dojrzewanie warzyw i owoców sprawiając, że szybciej uzyskują one pożądany koloryt. W przypadku pomidorów operacja zakończyła się sukcesem, przynajmniej – częściowym.
Dzięki mozolnym i długotrwałym krzyżowaniu poszczególnych odmian tej rośliny udało się uzyskać taką jej wersję, której owoce w wyjątkowo krótkim czasie uzyskują pożądany wygląd. Efekt ten związany jest z mutacją genu odpowiedzialnego m.in. za wykształcanie chloroplastów sprawiających, iż niedojrzałe pomidory mają zielony kolor. „Wyłączenie” tego genu powoduje, że pomidory szybko zyskują czerwoną, równomiernie rozłożoną barwę. Niestety okazuje się, że ów gen reguluje także procesy, w których powstają związki smakowo-zapachowe, w tym - cukry. Pozbawione go pomidory są więc po prostu niesmaczne…