WOW! PROMOCJA BLACK FRIDAY -50%! -50% na wszystkie plany dieta i trening z kodem "BLACKFRIDAY" Skorzystaj z promocji

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Intrygujące właściwości chrzanu

Intrygujące właściwości chrzanu
Chrzan obok ketchupu, majonezu i musztardy stanowi integralny dodatek do wielu potraw. Pomimo, iż ceniony jest on głównie ze względu na unikalne walory kulinarne, to tak naprawdę posiada także kilka innych ciekawych właściwości. Chrzan okazuje się wykazywać też działanie prozdrowotne, a uwzględnienie go w menu może nieść za sobą namacalne korzyści.

Chrzan kilka słów – wstępu

Chrzan tarty dostępny w sklepach, w charakterystycznych słoiczkach i używany przez nas jako dodatek do rozmaitych potraw otrzymywany jest tak naprawdę z korzenia wieloletniej byliny należącej do  rodziny kapustowatych. Roślina ta nosząca nazwę „chrzan pospolity” w wielu częściach świata stosowana jest od wieków w tradycyjnej medycynie ludowej jako środek wspomagający trawienie, polepszający apetyt, a także przypisuje mu się właściwości moczopędne, rozkurczowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne a nawet – afrodyzyjne. Czy jednak owe superlatywy mają rzetelne uzasadnienie?

Chrzan – wyniki badań naukowych

Patrząc na wyniki badań naukowych dotyczących właściwości prozdrowotnych chrzanu należy jednoznacznie stwierdzić, iż roślina ta kryje w sobie dość interesujący potencjał. Szczególnie godne uwagi są jej właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Wynikają one z obecności związków takich jak izotiocyjanian allilu, który wykazuje zdolność do uśmiercania wielu chorobotwórczych organizmów takich jak wirusy, bakterie i grzyby. Włączenie chrzanu do codziennej diety, jako dodatku do potraw pozwala przedłużyć ich trwałość, a także zmniejszyć ryzyko czy to zatrucia pokarmowego czy tez potencjalnie również – infekcji górnych dróg oddechowych.

Izotiocyjanian allilu posiada także właściwości przeciwnowotworowe. Badania przeprowadzone na modelach zwierzęcych wskazują, iż związek ten wykazuje zdolności do hamowania wzrostu zmienionych nowotworowo komórek. Póki co brakuje jeszcze przekonujących danych z badan przeprowadzonych z udziałem ludzi, niemniej jednak dostępna literatura dotycząca jego chemoprewencyjnych walorów jest dość obiecująca. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku innego składnika chrzanu – izotiocyjaninu fenetylu. Związki te mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka przełyku, pęcherza i płuc.

Bioaktywne substancje obecne w chrzanie mogą także usprawniać proces trawienia pokarmu wpływając na produkcję soku żołądkowego. Ma to istotne znaczenie przy spożywaniu obfitych posiłków zasobnych w produkty ciężkostrawne. Dodatek chrzanu nie tylko wpływa na ich walory smakowe, ale także poprawia komfort trawienny. Efekt ten jest stosunkowo silny i wyraźnie odczuwalny już przy niewielkich dawkach tej przyprawy.

Ostrzeżenia

Należy mieć na uwadze, że wspomniane przed chwilą związki obecne w chrzanie działają prozdrowotnie jeśli spożywane są z umiarem. W dużych dawkach mogą okazać się szkodliwe. Dlatego też chrzanu nie można spożywać na raz w dużych ilościach. Ostrożność w dawkowaniu sobie tej przyprawy winny  też zachować osoby mające problem z tarczycą, chorobami układu pokarmowego, chorobami nerek.

Podsumowanie

Chrzan tarty stanowić może ciekawy dodatek do potraw zarówno ze względu na walory kulinarne jak i z uwagi na właściwości prozdrowotne. Szczególnie godne uwagi okazuje się być działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe obecnych w nim glukozynolanów oraz fakt, iż posiada on działanie poprawiające trawienie. Z chrzanem należy jednak zachować umiar gdyż spożywany w nadmiarze może okazać się po prostu niezdrowy.