IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jedzenie a migrenowe bóle głowy

Jedzenie a migrenowe bóle głowy
Mówi się, że "od przybytku głowa nie boli", jak się jednak okazuje, są od tej reguły pewne wyjątki. Nadmiar niektórych pokarmów w diecie może zwiększać ryzyko wystąpienia migreny. Tak przynajmniej wskazuje pewne przesłanki biochemiczne i obserwacje. Temat jest złożony, ale i niezmiernie ciekawy, zwłaszcza dla osób, którym często "głowa pęka"...

Migrena od podszewki

Migrenowe bóle głowy to problem, który dotyka sporej ilości osób. Przypadłości tej doświadcza około 25% kobiet i 9% mężczyzn, rozpoznawana i w odpowiedni sposób leczona jest ona stosunkowo rzadko. Głównym objawem migreny jest specyficzny ból głowy, zazwyczaj jednostronny, pulsujący, z towarzyszącymi nierzadko nudnościami, światłowstrętem, nadwrażliwością na zapachy i dźwięki. Istota tej dolegliwości niestety jest słabo poznana, przypadłość ta ma w dużej mierze podłoże dziedziczne, choć wiadomo również, że wiele istniejących zaburzeń i chorób może do migreny doprowadzać. Ból może pojawić się przy zaburzeniach hormonalnych, może też być konsekwencją urazów, a sprzyjać mu mogą głód i pragnienie. Zdarza się, że osoby obciążone permanentnym stresem migreny doświadczają w momencie odprężenia, jak się okazuje, pewne znaczenie ma także konsumpcja niektórych pokarmów.

Pokarmy wywołujące migrenę

Chociaż kwestia nie jest do końca zbadana, to istnieją jednak pewne przesłanki, by uważać, że są takie produkty żywnościowe, po której "łatwiej o migrenę".

Należą do nich przede wszystkim:

  • dojrzewające sery,
  • czerwone wino,
  • czekolada i kakao,
  • pokarmy zawierające azotany
  • owoce i soki cytrusowe,
  • prawdopodobnie też duże dawki glutaminianu sodu i aspartamu (zawierają one aminokwasy pełniące funkcje neuroprzekaźników).

Inne czynniki żywieniowe

Substancją, która może wpływać na ryzyko wystąpienia migreny, jest również kofeina, ale w jej przypadku czynnikiem spustowym może być zmiana w spożyciu, np. odstawienie kawy u namiętnych smakoszy tego napoju może powodować bóle głowy, analogicznie jednak wypicie dużej ilości kofeiny przez osobę, która na co dzień nie ma kontaktu z tym związkiem, może powodować podobne symptomy.

Niekiedy podobny efekt jak w przypadku kofeiny występuję również przy zmianie dziennego spożycia węglowodanów. Zarówno gwałtowne ograniczenie ich konsumpcji jak i szybki wzrost podaży to czynniki mogące wywołać bóle głowy. Niekiedy obserwuje się także migrenowe dolegliwości u zawodników zjadających bardzo duże ilości białka, co prawdopodobnie związane jest z nadprodukcją amoniaku w organizmie.

Odwodnienie

Wspomniane już przed chwilą odwodnienie to kolejny czynnik mogący wywołać migrenę lub niemigrenowy ból głowy. Jak nieprzyjemne jest to doświadczenie, przekonał się każdy, komu na urodzinach szwagra, weselu kolegi czy "spotkania po latach", w przypływie entuzjazmu i beztroski lub z innych pobudek zdarzyło się spożyć zbyt dużo alkoholu. "Ołowiany berecik", który od rana zgniata czaszkę to dolegliwość powiązana m.in. z odwodnieniem.

Składniki pokarmowe chroniące przed migreną

Oprócz czynników żywieniowych będących "wyzwalaczami" migreny są też i takie, które zmniejszają ryzyko pojawienia się tej dolegliwości.

Zaliczyć tutaj można m.in.:

  • koenzym Q10,
  • ryboflawinę (czyli witaminę B2),
  • magnez,
  • potas,
  • kwasy omega-3,
  • imbir (a dokładnie zawarte w nim gingerole).

Obecność wymienionych powyżej składników w diecie może być dobrym pomysłem w przypadku osób cierpiących na migreny.

W profilaktyce i wspomaganiu walki z migreną pomocne mogą okazać się także zioła takie jak lepiężnik różowy (Petasites hybridus) i wrotycz maruna (Tanacetum parthenium). Ta ostatnia roślina swoje antymigrenowe właściwości potwierdziła w podwójnie zaślepionych, randomizowanych badaniach z udziałem ochotników cierpiących na migrenowe bóle głowy. Warto się nią zainteresować, bo referencje ma całkiem niezłe.

Podsumowanie

Osoby cierpiące na migrenowe bóle głowy powinny zwrócić uwagę na swoją dietę, gdyż może być ona powiązana z tego typu dolegliwościami. Odpowiedni dobór pokarmów, napojów i ziół stanowić może niedocenianą cięgle broń przeciwko tej jakże uciążliwej przypadłości.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.