BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jestem uczniem i chcę schudnąć. Co zrobić?

Dzieci i młodzież szkolna, również ulegają obowiązującym trendom dotyczącym estetyki sylwetki, pragnąc poprawić swój wyglądu. Działania na własną rękę lub pod wpływem „życzliwych” rówieśników często przynoszą skutek odwrotny do zamierzonego. Co każdy uczeń wiedzieć powinien na temat skutecznego i szybkiego odchudzania, by nieopatrzenie nie wyrządzić sobie krzywdy?

Nie tylko ilość ma znaczenie!

Wygląd sylwetki zależy nie tylko i wyłącznie od ilości spożywanego jedzenia. Utarło się takie przekonanie, że aby pozbyć się tłuszczu, można jeść wszystko, ale po prostu w mniejszych ilościach. Warto wiedzieć, iż nie jest to najlepszy sposób na walkę ze zbędnymi kilogramami, gdyż wiąże się z odczuwaniem trudnego do opanowania głodu, a także może prowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów żywieniowych. Lepiej jest bazować na pokarmach, które z jednej strony są sycące a z drugiej dostarczają cennych dla zdrowia składników, takich jak witaminy, składniki mineralne, błonnik, etc. Co powinna uwzględniać dieta dla młodej osoby, będącej w wieku szkolnym?

  • warzywa i owoce – w tym świeże i gotowane, pieczone. Warto pamiętać, że przetwory owocowe – typu dżemy, soki, napoje, słodycze, jogurty nie powinny być spożywane jako zamiennik owoców – generalnie nie wnoszą do jadłospisu niczego, poza zbędnymi kaloriami, które mogą odkładać się jako tkanka tłuszczowa.
  • mięso, podroby, tłuste ryby morskie – młodzi ludzie – przeważnie płci żeńskiej, często wierzą, iż dieta bezmięsna w szybszy sposób pomoże uzyskać wymarzoną sylwetkę. Tymczasem pełnowartościowe białko, nie dość że jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do rozwoju organizmu, to dodatkowo pomaga regulować apetyt, zapobiegając napadom głodu. W diecie znajdować może się zarówno drób, jak i wieprzowina, wołowina, cennym składnikiem są podroby np. wątróbka. Ważny jest natomiast i często niedoceniany jest sposób obróbki termicznej – warto polubić mięsa gotowane, parowane, pieczone, grillowane. Niewskazane jest natomiast smażenie na głębokim tłuszczu czy też smażenie panierowanych mięs czy ryb.
  • produkty skrobiowe – uczniowie, często powtarzają informacje zasłyszane u dorosłych. I tak często ziemniaki postrzegane bywają jako tuczące i zamieniane są na makaron czy ryż. Tymczasem nie jest to prawda – gotowane ziemniaki mogą stanowić cenny składnik diety. Oprócz tego godne uwagi są kasze – gryczana, jaglana, pełnoziarniste makarony, pieczywo, ryż.
  • inne – w zdrowym jadłospisie ukierunkowanym na redukcję tkanki tłuszczowej, uwzględnić można również wiele innych pokarmów, takich jak choćby nieprzetworzony nabiał – w tym twarogi, sery podpuszczkowe typu mozzarella, jaja, orzechy – zawsze nieprażone i niesolone. Błędne jest myślenie, że dieta odchudzająca powinna opierać się o jakieś wymyślne, trudnodostępne i drogie pokarmy.
  • spożywane napoje – oprócz jedzenia znaczenia posiada dobór odpowiednich napojów. Polecane są przede wszystkim napoje bezkaloryczne, takie jak woda mineralna

Jak rozmawiać z rodzicami?

Warto przede wszystkim opanować emocje – aby pod ich wpływem nie powiedzieć czegoś, czego później będziemy żałowali. W świadomości rodziców, stwierdzenie „chcę przejść na dietę odchudzającą” może wzbudzać szereg obaw – główna z nich, że dziecko będzie chciało się głodzić, co jest wybitnie niezdrowe i niebezpieczne dla zdrowia. Warto wspólnie zweryfikować podejście względem zasad zdrowego i zbilansowanego odchudzania – w razie problemów może uda się namówić rodziców na wizytę u dietetyka. Jeżeli nie – warto poszukać wartościowych źródeł dotyczących odżywiania – kto wie, może zainspirujesz rodziców do wprowadzenia zmian do codziennego jadłospisu, co również korzystne odbije się na ich zdrowiu i sylwetce…

Podsumowanie

W przypadku uczniów zasadnicze znaczenie w pracy nad estetyką sylwetki i pozbywaniem się zbędnej tkanki tłuszczowej posiada wyeliminowanie niskojakościowej żywności i zastąpienie jej wartościowymi produktami. Głodzenie się i drastyczne ograniczanie dostarczanej energii to niebezpieczne i mało skuteczne zabiegi, których zdecydowanie należy się wystrzegać.  

 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.