Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Pięć największych mitów na temat kuchenki mikrofalowej

Pięć największych mitów na temat kuchenki mikrofalowej
Nie ulega wątpliwości, że kuchenka mikrofalowa stanowi niezwykle przydatny gadżet kuchenny, który pomaga usprawnić proces przygotowywania i odgrzewania posiłków. Na temat jej właściwości krąży jednak sporo rozmaitych teorii, a co niepokojące - znaczna część z nich dotyczy wpływu jej używania na wartość odżywczą i zdrowotną żywności oraz – na nasze zdrowie. W niniejszym artykule chciałbym wiec odnieść się do najgłębiej zakorzenionych mitów dotyczących kuchenki mikrofalowej.

Mit pierwszy: mikrofala emituje rakotwórcze promieniowanie

Istnieje taki pogląd, który mówi, że regularne używanie mikrofali jest równie bezpieczne dla naszego zdrowia jak zakup małego reaktora jądrowego, postawienie go w kuchni i regularne naświetlanie siebie, swoich bliskich. Podobno konsekwencją takiej beztroski ma być zwiększone ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Tymczasem fakty są takie, że mikrofala emituje promieniowanie niejonizujące, które nie jest rakotwórcze, a nawet gdyby było to nie jest możliwe przypadkowe „naświetlenie” organizmu, gdyż urządzenia dostępne na naszym rynku posiadają odpowiednie zabezpieczenia, które automatycznie przerywają obieg w momencie otwarcia drzwiczek. Przebywanie w pobliżu pracującej kuchenki mikrofalowej jest równie niebezpieczne op przebywanie w zasięgu telewizora.

Mit drugi: mikrofala powoduje, iż w podgrzewanej żywności powstają związki kancerogenne

Dość popularnym jest przekonanie mówiące, iż pieczenie czy podgrzewanie posiłków w mikrofali sprawia, że żywność zyskuje rakotwórcze właściwości. Czy jest w tym choć przysłowiowe ziarnko prawdy? Cóż, sytuacja nie jest prosta. Warto mieć bowiem na uwadze, że obróbka termiczna pokarmu wiąże się z powstawaniem związków, które mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów. Badania naukowe wskazują jednak, że obróbka termiczna żywności w kuchence mikrofalowej wiąże się z powstawaniem mniejszej ilości szkodliwych nitrozo amin i akrylamidu niż ma to miejsce w przypadku smażenia, grillowania czy pieczenia w piekarniku.

Mit trzeci: obróbka termiczna żywności w mikrofali doprowadza do poważnych strat witamin i składników mineralnych

Każda forma obróbki termicznej pokarmu wiąże się z pewnymi stratami ważnych z punktu widzenia naszego zdrowia składników. Kuchenka mikrofalowa nie jest tutaj wyjątkiem. Mieć jednak należy na uwadze, że wbrew obiegowym przekonaniom straty witamin i składników mineralnych niekoniecznie są w tym wypadku większe niż w podczas innego rodzaju obróbki termicznej żywności. Wiele jednak zależy tutaj od rodzaju pokarm i… konkretnego składnika. Przykładowo, badania naukowe  wskazują, że zastosowanie kuchenki mikrofalowej do obróbki termicznej warzyw w porównaniu do gotowania konwencjonalnego w wodzie powoduje co prawda trochę większe straty witaminy C, ale wyraźnie pozwala oszczędzić inne witaminy rozpuszczalne w wodzie, zwłaszcza -  kwas foliowy, ryboflawinę i tiaminę.

Mit czwarty: przygotowywanie potraw w mikrofali sprawia, że dochodzi do straty białka

Powiedzmy sobie szczerze – przygotowywanie potraw w kuchence mikrofalowej może wiązać się z pewnymi stratami zawartego w pokarmie białka. Warto jednak wiedzieć, że owe straty nie przekraczają kilku procent, a najczęściej są tak niewielkie, że w ogóle można je pominąć. Warto mieć świadomość, że podczas obróbki termicznej zawsze istnieje ryzyko pewnych strat w proteinach, przy czym do największych dochodzi podczas intensywnego pieczenia, oraz przedłużonego smażenia grillowania „na brązowo”, a dokładnie -podczas przypalania żywności. Kuchenka mikrofalowa nie jest wiec tutaj żadnym wyjątkiem i jeśli chodzi o skalę zjawiska – absolutnie nie wysuwa się przed szereg.

Mit piąty: kuchenka mikrofalowa to „wymysł szatana”

Nie ulega wątpliwości, że obawy przed używaniem kuchenki mikrofalowej w świetle dostępnych wyników badań są raczej mało uzasadnione.  Przekonanie, że upieczony czy podgrzany w niej obiad zyskuje jakieś szkodliwe właściwości tracąc przy okazji cenne składniki odżywcze jest nieuzasadniony. Mikrofali z czystym sumieniem można używać w kuchni, podobnie jak w przypadku wielu innych urządzeń - warto jednak pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa.

 

Źródła: · http://www.cancerresearchuk.org/cancer-help/about-cancer/cancer-questions/radiation-microwaves-and-cancer

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie