Dynia kojarzy nam się głównie ze świecącym i „straszącym” upiornym uśmiechem symbolem święta Halloween, tymczasem warzywo to posiada także szerokie zastosowanie kulinarne i jest cennym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Co takiego w sobie kryje i jakie korzyści niesie za sobą konsumpcja tego dziwnego warzywa?
Chroni przed skutkami stresu oksydacyjnego
Dynia swój charakterystyczny kolor zawdzięcza obecności beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza będącego zarazem prekursorem witaminy A. Beta-karoten chroni organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników, co może mieć znaczenie w profilaktyce niektórych chorób przewlekłych. Wysokie spożycie beta-karotenu pomaga też uzyskać pożądany koloryt skóry, bez konieczności zażywania długich kąpieli słonecznych. Zaledwie 100 g dyni pozwala dostarczyć około 2,6-3 mg beta-karotenu, co po przeliczeniu na ekwiwalent retinolu pozwala pokryć ponad 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Korzystnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową
Utrzymanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej ustroju jest kwestią niezmiernie istotną dla zachowania optymalnego stanu zdrowia i szczytowej kondycji psychofizycznej. Niestety nasza codzienna dieta składa się głównie z pokarmów o właściwościach kwasotwórczych, co nadwyrężać może naturalne mechanizmy regulacyjne i doprowadzać do nasilonego ubytku ważnych składników takich jak choćby wapń czy magnez. Dynia należy do pokarmów o właściwościach zasadotwórczych, przez co równoważy zakwaszające działanie produktów zbożowych, mięsa i jaj, które na co dzień spożywamy.
Niskokaloryczna a syci na długo
Zjadając 100 g dyni, dostarczamy zaledwie 28 kilokalorii oraz niemal 3 g błonnika. Potrawy przygotowane z udziałem tego warzywa są zazwyczaj niskokaloryczne (o ile nie zaprawimy ich wysokoenergetycznymi dodatkami), a zarazem stosunkowo sycące. W praktyce oznacza to, że możemy zjeść ich dużo, dostarczając zarazem niewiele energii i zarazem zapewniając sobie długotrwałe uczucie sytości. Dynia zdecydowanie stanowić może użyteczny składnik diety odchudzającej.
Cudowny D-chiro-inozytol
Chociaż brakuje póki co wyników badań przeprowadzonych z udziałem ludzi, to eksperymenty wykonane na zwierzętach wskazują, że dynia jest źródłem bioaktywnych składników, takich jak D-chiro-inozytol, korzystnie wpływających na funkcjonowanie trzustki. W efekcie warzywo to może korzystnie wpływać na gospodarkę insulinowo-glukozową co ma szczególnie istotne znaczenie w przypadku diabetyków. Prawdopodobnie jednak, korzyści z konsumpcji dyni odnieść mogą również osoby zdrowe. Utrzymanie trzustki i gospodarki insulinowo-glukozowej w dobrej kondycji może mieć znaczenie w profilaktyce wielu chorób przewlekłych, w tym również otyłości. Niezwykle obiecujące wydają się badania z zastosowaniem D-chiro-inozytolu u kobiet z zespołem policystycznych jajników.
Jest smaczna i ma wiele zastosowań
Dania z dyni są naprawdę smaczne i rzadko się zdarza, by komuś nie przypadły one do gustu. Co więcej, walory kulinarne tego warzywa sprawiają, że może mieć naprawdę wiele zastosowań. Z dyni przygotować można pyszną zupę, a także rozmaite kremy, sosy, zapiekanki, a nawet – ciasta i desery! Dynia znakomicie smakować może zarówno „na słodko” jak i w wersji wytrawnej, czy nawet – pikantnej. Kto nie miał okazji próbować, powinien się skusić zwłaszcza teraz, gdyż niedawno rozpoczął się sezon na to warzywo!
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.