Najlepszym rozwiązaniem jest rezygnacja z dodatkowych przekąsek, bowiem przy nich często tracimy poczucie rozsądku i zjadamy dużo więcej, niż potrzebujemy. Zagryzki takie jak chipsy, paluszki, solone orzeszki, ciasteczka czy cukierki, zamiast zaspokoić naszą ochotę na coś słonego, słodkiego, niedozwolonego, jeszcze bardziej wzmagają apetyt. Gdy już zaczniemy to sięgamy po kolejnego chipsa i jeszcze jednego, jeszcze ostatniego i kolejnego ostatniego…. tak długo, aż paczka stanie się pusta.
W taki sposób dostarczamy sobie sporą ilość jedzenia kiepskiej jakości i przekraczamy znacząco bilans kaloryczny. Działania takie powtarzające się regularnie nie sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej.
Jak sobie radzić z chwilami słabości?
- Zadbaj o to, by przekąski w Twojej diecie były zdrowe, wlicz je w bilans kaloryczny oraz zadbaj o ich jakość. Jeśli zaplanujesz w swoim menu trzy główne posiłki, a pomiędzy nimi dwie zdrowe przekąski, nie będziesz odczuwał tak silnej potrzeby, by „zagryźć” coś w międzyczasie. Ważne, by dieta nie była zbyt niskokaloryczna a także zbyt restrykcyjna i nudna. Jeśli nie zadbasz o to, by dieta była urozmaicona i odpowiednio zbilansowana, z dużym prawdopodobieństwem dopadnie Cię chęć podjadania.
- Pomocne powinno być również pozbycie się zapasów niezdrowych produktów oraz nie kupowanie rzeczy, których nie planujemy zjadać. Trzymanie w domu zapasu słodyczy, to wystawianie się na próbę. Znaczne ułatwisz sobie zadanie, gdy pozbędziesz się z domu niezdrowych przekąsek.
- W ramach diety możemy uwzględnić z powodzeniem takie przekąski jak świeże owoce i warzywa, koktajle owocowo-warzywne, dobrej jakości gorzką czekoladę czy orzechy. Z tymi ostatnimi powinniśmy zachować ostrożność. Dosyć łatwo jest powiem stracić kontrolę i pochłonąć naraz całą paczkę orzechów. Taka 200 g paczka migdałów to ponad 1100 kcal, w tym ponad 100 g tłuszczy. Zjedzenie paczki migdałów w ramach przekąski, będzie więc raczej kiepskim pomysłem. Zwłaszcza, gdy jesteśmy na redukcji. Przekąską mogą być również wafle ryżowe z masłem migdałowym i bananem czy ugotowane jajka zjedzone razem ze świeżymi warzywami, np. papryką i marchewką pokrojonymi w słupki.
- Jeśli chcemy, aby nasza praca nad sylwetką była jak najbardziej efektywna, zadbajmy więc o to, aby nasza dieta była pełnowartościowa oraz urozmaicona. Zaplanujmy poza głównymi posiłkami, takimi jak śniadanie, obiad i kolacja, dwa mniejsze posiłki. Spożywajmy posiłki, które nas satysfakcjonują. Jeśli bardzo lubisz słodycze i odczuwasz ich brak na diecie, włącz do menu zdrowe wypieki (np. brownie z batatów, jabłecznik na spodzie kokosowo-jaglanym) i spożywaj je przykładowo w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku . Nie rezygnuj z owoców i deserów sporządzanych na ich bazie. Zadbaj by w diecie znalazły się słodkie akcenty takie jak np. gorzka czekolada. Nie kupuj i nie trzymaj w domu przetworzonych, niezdrowych produktów, takich jak paluszki czy chipsy.
- Parafrazując znane powiedzenie, czego oczy nie widzą, tego żołądkowi nie żal. Bądź asertywny, nie musisz za każdym razem częstować się cukierkiem czy ciastem.
Jeśli Twoja dieta będzie pełnowartościowa i urozmaicona, nie będziesz chodził głody i nie będziesz odczuwał potrzeby dojadania cukierkami.