Studiowanie wymaga nie lada zaangażowania. Dzielenie czasu pomiędzy zajęciami, życiem towarzyskim i pilnym przyswajaniem wiedzy sprawia często, iż zdrowe odżywianie schodzi na dalszy plan. Nie ułatwiają sprawy również napięty budżet oraz wszechobecny stres. Co zatem można zrobić, aby poprawić wartość odżywczą studenckiego pożywienia, które tak często sprowadza się do „tradycyjnej” zupki chińskiej lub kebabu zjedzonego w pośpiechu?
Dlaczego zdrowe odżywianie jest ważne?
Ludzie młodzi, uczniowie i studenci zwykli postrzegać zdrowe odżywianie jako smutną perspektywę, na którą skazane są osoby otyłe lub chore. Mało kto zdaje sobie sprawę, iż właściwie zbilansowany jadłospis, oparty na nieprzetworzonej żywności posiada niebagatelne znaczenie dla kondycji całego organizmu – wpływa nie tylko na wygląd i estetykę sylwetki, ale również na samopoczucie, zdolność do radzenia sobie ze stresem, a także na wydajność pracy mózgu i zdolność do przyswajania wiedzy. Inwestycja w zdrowe odżywianie jest lepszym rozwiązaniem niż wydawanie pieniędzy na suplementy diety wspomagające koncentrację i rzekomo ułatwiające zapamiętywanie (oparte najczęściej na kofeinie, której znakomitym źródłem jest chociażby kawa, wzbogacone dodatkiem witamin, które obecne są przecież w nisko przetworzonej żywności).
Praktyczne wskazówki, które pomogą Ci ogarnąć kwestie związane z poprawą dotychczasowego sposobu odżywiania
Dokonuj mądrych wyborów
Stołując się na mieście lub gotując samodzielnie zawsze można dokonać gorszych lub lepszych wyborów. Warto o tym pamiętać i starać się przy każdej okazji ulepszać swoje menu, nawet wtedy jeśli i tak wiemy, że nie będzie ono idealne. Generalnie zasada jest prosta, im bardziej dany produkt przetworzony jest technologicznie, tym ma mniej do zaoferowania pod względem wartości odżywczej i prozdrowotnej. Wszelkie słodycze, fast foody, słone przekąski, tak lubiane przez studentów zupki chińskie, białe pieczywo, a także znaczna część wędlin i gotowe dania ze słoika stanowią przede wszystkim źródło tzw. „pustych kalorii”. „Puste kalorie” to takie, które nie niosą za sobą żadnej wartości odżywczej, a jedynie – wartość energetyczną. Ich wadą jest również to, iż słabo zaspokajają uczucie głodu, a niekiedy wręcz wyzwalają łaknienie i sprawiają, że konsumpcja energii wzrasta.
Warto więc sięgać przede wszystkim po produkty charakteryzujące się wysoką jakością, a należą do nich:
owoce, warzywa, (ale nie soki owocowe i konfitury),
świeże mięso i podroby (ale nie parówki i pasztety),
ryby, (nie koniecznie te z puszki),
jaja,
pełnoziarniste produkty skrobiowe, (ale nie musli czy granola),
orzechy (ale nie te solone i prażone),
naturalny nabiał, (ale nie jogurty owocowe i deserki dla dzieci).
Zaplanuj swoje posiłki
Aby uniknąć niepotrzebnych pokus i improwizacji, warto zaplanować swoje menu choćby z jednodniowym wyprzedzeniem, dopasowując posiłki do rozkładu dnia. Nie musi być to koniecznie 6 posiłków spożywanych w równych odstępach czasowych. Wystarczą trzy główne, plus ewentualnie szybka przekąska. Warto pomyśleć o solidnym, zasobnym w białko śniadaniu i zabraniu ze sobą zdrowych przekąsek, po które będzie można sięgnąć w razie kryzysowej sytuacji. Mogą to być owoce, orzechy, naturalny nabiał, etc. Posiadanie sensownego planu będzie pomocne podczas tworzenia tygodniowego budżetu – wbrew pozorom kupowanie na mieście codziennie przekąsek, napojów i fast foodów może wiązać się ze sporymi wydatkami. Zaplanowany budżet, sensowne zakupy w spożywczym i rozsądne gospodarowanie jedzeniem, sprawiają iż wbrew pozorom zdrowe odżywianie wcale nie musi wiązać się ze sporymi nakładami finansowymi.
Zwracaj uwagę na to, co pijesz
Dla zdrowia i kondycji psycho-fizycznej organizmu znaczenie posiada nie tylko ilość i jakość spożywanych pokarmów, ale również rodzaj wypijanych napojów. Słodkie napoje, hektolitry kawy i napojów energetycznych, a także regularna konsumpcja sporych ilości alkoholu negatywnie odbijają się na zdrowiu i formie studentów. Słodzone napoje warto zamienić na wodę mineralną – korzystnie średnio lub wysokozmineralizowaną, można także uwzględnić herbaty oraz soki warzywne. Kawa sama w sobie także nie jest zła, o ile nie pijemy jej w niebotycznych ilościach oraz – nie dosładzamy i nie zabielamy nadto śmietanką czy mlekiem. Mało który pełnoletni student jest też całkowitym abstynentem – nie ma w tym niczego złego, o ile degustacje napojów wyskokowych mają swoje szczęśliwe zakończenie i nie przypominają soboru praktykujących alkoholików.
Wysypiaj się
Sen posiada niebagatelny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Permanentne niedosypianie i nadużywanie środków o działaniu stymulującym (takich jak kofeina), znacznie utrudnia przyswajanie wiedzy, negatywnie wpływa na koncentrację i proces przetwarzania informacji, a także w sposób niepożądany oddziałuje na sposób odżywiania. Niewyspanie sprawia, iż łatwiej ulegamy żywieniowym pokusom i chętniej sięgamy po słodkości i kiepskiej jakości przekąski. Dlatego też w miarę możliwości warto ograniczyć „zarywanie nocy” do minimum, starając się zapewnić organizmowi około 7-8 h snu na dobę.
Podsumowanie
Napięty rozkład zajęć i ograniczony budżet nie muszą być przeszkodą nie do pokonania. Kwestią najistotniejszą jest jednak dokonywanie rozsądnych wyborów i stworzenie przemyślanego planu, dopasowanego do harmonogramu tygodnia. Niebagatelne znaczenie dla odżywiania posiada jakość i ilość snu, a także rodzaj spożywanych napojów. Jeżeli zależy Ci na zdrowym odżywianiu, powinieneś zwracać na te kwestie należytą uwagę.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.