Dlaczego tak się dzieje?
Jest to niewątpliwie rozwiązanie wygodne, mało czasochłonne, łatwe do przygotowania, łatwe do policzenia makroskładników i kalorii.
Odstawiając gotowe dania i półprodukty szukasz łatwej drogi, dlatego sięgasz po proste rozwiązania. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że często z lenistwa jesz nieustannie to samo. Pochłonięty dietą i jej pierwszymi efektami – jesz często zbyt mało. Początkowo takie rozwiązanie przynosi efekty. Chudniesz. Jesteś z siebie zadowolony.
Po pewnym czasie jedzenie bez przerwy ryżu i kurczaka staje się nudne i monotonne. To sprawia, że tracisz motywację. Jeśli do tego mocno ograniczasz kalorie, głód staje się coraz bardziej dokuczliwy. Wraz ze spadkiem spożycia żywności oraz zawartości tkanki tłuszczowej w ciele obniża się poziom leptyny. W dużym uproszczeniu jej niedostatek wysyła sygnał do mózgu, że rezerwy energetyczne są na wyczerpaniu i zbliża się okres głodu. W rezultacie odczuwasz coraz większe łaknienie, a metabolizm jest coraz wolniejszy. Drastyczne obcinanie kalorii może wywoływać wilczy apetyt, prowadząc w rezultacie do okresów głodowania i obżarstwa. Po każdym opychaniu się „niedozwolonym” jedzeniem coraz ciężej wrócić w rygor diety. Ironią dzisiejszej mody na odchudzanie, jest to, że w dłuższej perspektywie przybieramy coraz więcej na wadze, a ludzi otyłych przybywa.
Nie pozbędziesz się tkanki tłuszczowej na dobre, jeśli będziesz na przemian ograniczać kalorie i objadać się. Jeśli zależy Ci na trwałych efektach, zmień nawyki żywieniowe i utrzymuj je do końca życia. Dieta powinna być tak dobrana, aby jak najbardziej wpisywała się w twoje preferencje, tak by możliwe było odżywianie się w ten sposób przez całe życie.
Co z tego, że przejdziesz na dietę na dwa czy trzy miesiące? Schudniesz 4-8kg, a potem wrócisz do wszystkiego, czego odmawiałeś sobie w tym czasie?
Długofalowy sukces tkwi w dwóch podstawowych założeniach:
- uwzględnij swoje preferencje żywieniowe,
- wykształć prawidłowe nawyki żywieniowe.
Niełatwo jest zmienić swoje postępowanie, ale gdy stopniowo przywykniesz do nowych zwyczajów, staną się one dla ciebie naturalne.
Jeśli Twój sposób odżywiania będzie uwzględniał potrawy i produkty, które szczególnie lubisz, będzie Ci łatwiej. Wiele klasycznych „niezdrowych” potraw można wykonać w wersji zdrowszej. Warto zaznaczyć, że zmieniając nawyki żywieniowe, często z czasem zmieniają się preferencje żywieniowe. Nie zamykaj się więc w utartych schematach, szukaj nowych smaków i potraw idealnych dla ciebie. Nigdy nie zapominaj — żadna dieta nie zwalnia z myślenia.
Do dwóch powyższych zasad warto dodać jeszcze: zmień swój sposób patrzenia na świat.