Winogrona należą do owoców, które opinią smacznych, zdrowych i niezwykle wartościowych cieszą się od czasów starożytnych. Nie tylko jednak tradycyjne przekazy z czasów zamierzchłych, ale również współczesne dane potwierdzają ich pozytywny wpływ na organizm. Przeprowadzone w ostatnich latach badania naukowe wskazują, że regularna konsumpcja winogron, za sprawą obecnych w nich, bioaktywnych składników niesie za sobą przynajmniej sześć ważnych korzyści.
Powód pierwszy: winogrona to bogactwo antyoksydantów
Winogrona należą do owoców niezwykle zasobnych w substancje posiadające właściwości antyoksydacyjne. Mowa tutaj oczywiście o związkach fenolowych takich jak chociażby rezweratrol. Przeciwutleniacze wykazują unikalną zdolność do neutralizowania wolnych rodników zmniejszając tym samym negatywny wpływ stresu oksydacyjnego na organizm i chroniąc strukturę komórek przed uszkodzeniami. Działanie antyoksydacyjne stanowi elementy profilaktyki rozwoju wielu chorób, w tym również tych naprawdę groźnych.
Powód drugi: winogrona chronią serce i układ krążenia
Jednym z pozytywnych skutków wynikających ze zwiększenia spożycia winogron i zawartych w nich polifenoli, może być obniżenie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Bioaktywne związki obecne w tych owocach pozytywnie wpływają na funkcje śródbłonka naczyniowego poprawiając krążenie krwi, elastyczność naczyń krwionośnych i działając antyagregacyjnie czyli zmniejszając tendencje do tworzenia zakrzepów i zatorów. Niezwykle ważny jest też fakt, iż winogronowe polifenole zmniejszają podatność lipoprotein na utlenianie.
Powód trzeci: winogrona dobre dla jelit
Badania naukowe wskazują, że bioaktywne składniki winogron korzystnie oddziałują na stan zdrowia nabłonka jelitowego. Ten pozytywny wpływ obejmuje m.in. hamowanie aktywności czynników odpowiedzialnych za rozwój zmian nowotworowych w niższych odcinkach przewodu pokarmowego W jednym z eksperymentów pozytywny efekt notowany był już przy stosunkowo niewielkich dawkach polifenoli równych ilości tych związków zawartych w niespełna jednej, małej filiżance winogron.
Powód czwarty: winogrona pozytywnie wpływają na wzrok
Regularna konsumpcja winogron prawdopodobnie może zapobiegać rozwojowi zmian zwyrodnieniowych w obrębie narządu wzroku. Wskazują na to wyniki eksperymentów przeprowadzonych na modelu zwierzęcym. W kilku badaniach udało się zaobserwować, iż polifenole winogronowe, ze względu na swój antyoksydacyjny i przeciwzapalny potencjał chronią przed uszkodzeniami siatkówki oraz zapobiegają postępującemu wraz z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej. Działanie substancji zawartych w tych owocach uznane zostało za istotnie silniejsze, niż działanie polecanej tak często luteiny!
Powód piaty: winogrona dobre dla mózgu
Pozytywny wpływ konsumpcji winogron na funkcjonowanie układu nerwowego także powiązany jest z antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi właściwościami obecnych w nich substancji takich jak wspomniany rezweratrol. Regularne i odpowiednio wysokie spożycie związków fenolowych, chroni komórki nerwowe przed nadmierną aktywnością wolnych rodników mogąc zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju tzw. chorób neurodegeneracyjnych.
Powód szósty: winogrona są niezwykle smaczne
Ważnym powodem przemawiającym na rzecz regularnej konsumpcji winogron jest też fakt, iż po prostu są smaczne. Mało kto nie lubi smaku tych owoców, a wiele osób zajadać by się mogło nimi bez opamiętania. Oczywiście umiar zawsze jest wskazany, niemniej jednak odrobina szaleństwa w konsumpcji nikomu nie zaszkodzi, a wręcz może się okazać korzystna dla zdrowia.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.