Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Trucizna z puszki

Trucizna z puszki
Jeśli w Twojej diecie regularnie pojawia się tuńczyk konserwowy, masz w zwyczaju łyknąć sobie w drodze do szkoły czy pracy puszkę napoju energetycznego lub dietetycznej coli, to niestety masz powody do zmartwień. W puszkowanych produktach żywnościowych obecny jest związek o zdecydowanie niekorzystnym wpływie na zdrowie, zaburzający pracę ważnych hormonów. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku niektórych plastykowych pojemników na żywność, w tym również – butelek, w których sprzedawane są napoje.

W czym tkwi problem?

Bisfenol A (BPA), bo o nim tutaj mowa, to związek chemiczny odkryty w 1891 roku i używany do produkcji tworzyw sztucznych, w tym również plastikowych opakowań używanych w przemyśle spożywczym oraz żywic wyściełających znaczną część puszek aluminiowych, w które pakowana jest żywność.  BPA nie dodaje się ani do surowców ani do finalnych produktów spożywczych, a mimo to stosunkowo często pochłaniamy nadmierne jego ilości, co może przyczyniać się do rozwoju rozmaitych zaburzeń, w tym problemów hormonalnych, rozwoju wielu chorób i kłopotów  z nadmierną masą ciała.  Badania naukowe wykazują, że wystarczy zaledwie kilka dni spożywać pokarmy zapakowane w materiały zawierające BPA, by doprowadzić do wzrostu poziomu tego związku nawet o kilka tysięcy procent!

Jakie są tego konsekwencje?

Badania naukowe przeprowadzona na zwierzętach wykazują, że BPA  łączy się z tzw. sierocymi receptorami estrogenowymi (EER) i zaburza pracę układu hormonalnego.  Szczególnie narażone na negatywny wpływ tego związku są kobiety w ciąży, nadmierna ekspozycja na jego działanie zwiększa bowiem ryzyko powstawania wad wrodzonych, cukrzycy, dysfunkcji układu immunologicznego. W przypadku osób dojrzałych BPA zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór piersi, prostaty, powoduje zaburzenia płodności oraz sprzyja nadmiernemu gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Tak naprawdę cały czas poznajemy kolejne możliwe niepożądane konsekwencje wynikające z obecności BPA w spożywanym przez nas pokarmie, a stanowisko środowisk naukowych, jednostek odpowiedzialnych za zdrowie publiczne oraz władze poszczególnych państw względem tego związku są coraz bardziej krytyczne.

Działania przeciwko BPA

W niektórych państwach, takie jak choćby Korea, Japonia czy Kanada w ostatnich latach wprowadzone zostały specjalne regulacje prawne całkowicie zabraniające stosowania bisfenolu A przy produkcji materiałów mających jakikolwiek kontakt z żywnością. Unia Europejska i Stany Zjednoczone rozważają możliwość wprowadzenia podobnych restrykcji, jednakże do tej pory kwestia ta nie została jeszcze definitywnie rozwiązana, tak więc powinniśmy na co dzień pamiętać o zachowaniu pewnych środków ostrożności. Należy przede wszystkim unikać produktów w puszkach, osoby korzystające z plastikowych pojemników na żywność nie powinny przechowywać w nich gorących pokarmów, ani też podgrzewać ich w mikrofali. W miarę możliwości w przypadku artykułów takich jak woda mineralna czy mleko warto wybierać te w opakowaniach szklanych.

Źródła: • Lopez H., Leenhardt F., Coudray Ch., Remesy Ch. Minerals and phytic acid interactions: is it a real problem for human nutrition? International Journal of Food Science and Technology. [2002, 37(7):727-739] • Carroccio A., Mansueto P., Iacono G, et all. Non-Celiac Wheat Sensitivity Diagnosed by Double-Blind Placebo-Controlled Challenge: Exploring a New Clinical Entity. The American Journal of Gastroenterology 107, 1898-1906 (December 2012) • Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM, et all. ,Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial. Am J Gastroenterol. 2011 Mar;106(3):508-14; quiz 515. • Guebre-Egziabher F, Rabasa-Lhoret R, Bonnet F, et all. Nutritional intervention to reduce the n-6/n-3 fatty acid ratio increases adiponectin concentration and fatty acid oxidation in healthy subjects. Source Centre de Recherche en Nutrition Humaine Rhône-Alpes, Univ de Lyon, F-69008, France. Eur J Clin Nutr. 2008 Nov;62(11):1287-93. • Ramsden CE, Hibbeln JR, Majchrzak SF, Davis JM. n-6 fatty acid-specific and mixed polyunsaturate dietary interventions have different effects on CHD risk: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2010 Dec;104(11):1586-600. • Lutsey PL, Steffen LM, Stevens J. Dietary intake and the development of the metabolic syndrome: the Atherosclerosis Risk in Communities study. Circulation. 2008 Feb 12;117(6):754-61. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.107.716159. • Rong Y, Chen L, Zhu T, et all. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2013 Jan 7;346:e8539. doi: 10.1136/bmj.e8539. • Mutungi G., Waters D., Ratliff J., et all. Eggs distinctly modulate plasma carotenoid and lipoprotein subclasses in adult men following a carbohydrate-restricted diet. J Nutr Biochem. 2010 Apr;21(4):261-7.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę