BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Wpływ owoców i warzyw na organizm

Świeże owoce i warzywa powinny stanowić stały element żywienia każdego z nas. Wbrew powszechnym opiniom spożywanie świeżych owoców może sprzyjać utracie wagi ciała, a więc możemy spożywać je także w trakcie redukcji. Naukowcy odkryli kolejny powód, dla którego powinniśmy zadbać, by owoce i warzywa znajdowały się w naszej diecie.

Według pracy opublikowanej na łamach magazyny “British Medical Journal” konsumpcja dużych ilości owoców w okresie dojrzewania może być powiązana z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi.

Spożywanie warzyw i owoców ma zbawienny wpływ na ludzki organizm

Amerykańscy naukowcy przyjrzeli się stanowi zdrowia 90 tysięcy pielęgniarek. Analizowano również ich sposób odżywiania z okresu dojrzewania. Na podstawie informacji, jakie udało się zebrać, postawiono tezę, iż wyższe spożycie owoców w okresie dojrzewania przekłada się na obniżenie ryzyka rozwoju raka piersi w dorosłym życiu.

Jako szczególnie korzystne uznano spożycie bananów, jabłek, winogron oraz pomarańczy. Ważne jest, aby spożywane owoce i warzywa były w jak najmniej przetworzonej formie. Nie obserwuje się podobnej korelacji w przypadku spożycia soków owocowych.

Warzywa i owoce należy spożywać w jak największych ilościach i jak najczęściej w ciągu dnia, najlepiej przy każdym posiłku. Najnowsze doniesienia wykazały, że spożywanie od 1 do 3 porcji tych produktów zmniejsza ryzyko nowotworu, zawału serca i udaru mózgu o 14 proc. Niestety, w Polsce w ostatnich latach obserwuje się spadek spożycia warzyw i owoców.

Według Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem, aż 62 proc. Polaków nie spożywa codziennie warzyw i owoców. Jedynie 2% Polaków sięga po owoce i warzywa codziennie i spożywa ich minimum 400 g na dobę.

W 2014 r. spożycie owoców i przetworów w Polsce wyniosło 43,08 kg/osobę. Spożycie warzyw i ich przetworów w Polsce w 2014 r. wyniosło 58,92 kg/osobę.

WHO ocenia, że w ponad połowie krajów europejskich należących do WHO konsumpcja warzyw i owoców nie sięga 400 g dziennie, a w jednej trzeciej tych krajów średnie spożycie wynosi mniej niż 300 g dziennie.

Podsumowanie

Warto sięgać po świeże owoce i warzywa każdego dnia. Są one zbawienne zarówno dla naszej sylwetki, samopoczucia, jak i zdrowia.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.