Zakupy spożywcze – podstawowe wskazówki
Robienie zakupów w sposób bezpośredni wpływa na jakość i ilość spożywanego pożywienia. Jeżeli podczas cotygodniowych, większych sprawunków zostanie zrobiony zapas słodyczy – prawdopodobnie, niebawem nadarzy się odpowiednia okazja do ich konsumpcji. Bogactwo asortymentu w supermarketach, promocje i okazje, obok których nie można przejść obojętnie, przyczyniają się do tego, iż nabieramy ochoty do kupowania rozmaitych produktów – pomimo iż bardzo często nijak pasują do zaplanowanego przez nas menu. Istnieje jednak kilka prostych wskazówek, które pomogą uniknąć niekontrolowanego i bezsensownego kupowania:
- nie wychodź do sklepu bez listy! – brak konkretnie zaplanowanych i sprecyzowanych sprawunków, sprawia, iż zaczynamy aktywnie eksplorować sklep w poszukiwaniu potencjalnie potrzebnych produktów, dodatkowo, niepotrzebnie przedłużając pobyt w supermarkecie. A jak wiadomo, im więcej czasu w nim spędzimy, tym więcej rzeczy kupimy.
- nie idź na zakupy głodny! – burczenie w brzuchu i silna potrzeba zjedzenia czegoś wyłączają mechanizmy samokontroli, w związku z czym w koszyku lądują przypadkowe produkty żywnościowe, będące zazwyczaj skondensowanym i szybki źródłem energii, tj. słodycze. Robiąc zakupy „na głodnego” na wszystko mamy ochotę – wszystko wygląda niezwykle smakowicie i zachęcająco, co doprowadza do robienia większych zakupów niż planowaliśmy.
- rób zakupu po treningu! – analizy specjalistów pokazują, iż najmniejszą skłonność do kupowania byle czego przypada na okres po treningowy. Prawdopodobnie odpowiadają za ten fakt endorfiny, które wydzielają się podczas wysiłku, choć należy przyznać, iż do końca przyczyn tej prawidłowości nie wyjaśniono. W każdym razie, jest to czas, w którym wszelkie pokusy żywieniowe są łatwiejsze do odparcia, a produkty zdrowe i nieprzetworzone wydają się bardziej atrakcyjne.