Trenujesz rekreacyjnie, półprofesjonalnie lub najzwyczajniej w świecie dbasz o to, co jesz. Wchodząc do sklepu kręcisz się między półkami i nie wiesz, co włożyć do koszyka? Za każdym razem brakuje ci składników do przygotowania posiłku lub kupujesz za dużo niepotrzebnych produktów, których albo nie zużywasz, albo zupełnie nie pasują do twojej diety. W dzisiejszym artykule znajdziesz listę produktów, które zawsze warto mieć w domu.
Poza świeżym mięsem, warzywami i owocami są to produkty, które możesz przechowywać przez dłuższy czas. Zaopatrz swoją lodówkę i spiżarnię w wymienione niżej produkty, a przygotowanie zdrowych posiłków nie będzie Ci straszne nawet wtedy, gdy nie zdążysz z bieżącymi zakupami. Produkty podzielone zostały na grupy dzięki temu łatwiej będzie Ci zorganizować z nich posiłki.
Białka
chude mięso drobiowe – warto trzymać zamrożone i poporcjowane mięso na czarną godzinę; jeśli masz czas, kupuj na bieżąco świeże mięso,
tuńczyk w puszce – najlepiej w kawałkach w sosie własnym,
jajka – spokojnie mogą stać w lodówce 2-3 tygodnie,
odżywka białkowa – nie popsuje się i świetnie nada się do wszelkiego rodzaju owsianek, jaglanek i szejków nie tylko uzupełniając je w białko, ale też nadając słodki smak,
nabiał – chudy lub półtłusty twaróg, skyr, serek wiejski.
Połowa sukcesu to odpowiednie zaplanowanie zakupów i posiadanie odpowiednich produktów żywieniowych w domu. Zachęcamy Was także, do uzupełnienia powyższej listy. Napiszcie w komentarzach, co wg Was należałoby dopisać do naszego niezbędnika.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.