IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dieta przeciwzmarszczkowa

Wiem, że tytuł brzmi jak kolejne puste hasło reklamujące kolejny „dietetyczny wynalazek”, mający rzekomo spowolnić upływ czasu. Tylko, że wpływ spożywanej żywności na proces starzenia się skóry jest niezaprzeczalny!

Trudniej natomiast precyzyjnie wyłapać przyczynowo-skutkowe reguły, ale na podstawie dostępnej literatury można o pewnych zależnościach krótki artykuł napisać, zwłaszcza, że są dostępne wyniki badań naukowych, które to zagadnienie analizowały.

Japońscy naukowcy z Uniwersytetu Gifu (Nagata i wsp.), postanowili przebadać kondycję skóry 716 kobiet (nawilżenie, poziom lipidów powierzchniowych i elastyczność, a także głębokość zmarszczek za pomocą specjalnej skali) oraz przeanalizować ich sposoby odżywiania starając się uchwycić statystycznie istotną zależność. Co się okazało?

Działanie przeciwzmarszczkowe wywołują składniki zawarte w zielonych i żółtych warzywach, zaobserwowano odwrotną zależność pomiędzy ilością spożywanych warzyw a głębokością zmarszczek.

Wysokie spożycie tłuszczu ogółem skorelowane było z wyższą elastycznością skóry. Przy czym szczególne znaczenie miał wysoki udział kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (ich źródłem jest oliwa z oliwek) i… nasyconych, czyli tych „odsądzanych od czci i wiary”, których źródłem są pokarmy pochodzenia zwierzęcego.

To, co jemy i ile jemy ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, trudno więc się dziwić, że jakość i ilość żywności wpływa również na kondycję naszej skóry. Badanie, które przytoczyłem w tym artykule wskazuje po raz kolejny, że warzywa powinny stanowić istotny element naszej diety, no i że tłuszcz nie taki straszny jak go niektórzy „malują”..

 

Źródła: Association of dietary fat, vegetables and antioxidant micronutrients with skin ageing in Japanese women. Nagata C, Nakamura K, Wada K, Oba S, Hayashi M, Takeda N, Yasuda K.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.