Kolacja jest w przygotowaniu kłopotliwym posiłkiem dla wielu osób. Raz, że wypada jako ostatni posiłek, nierzadko potreningowy i brakuje czasem chęci i energii na jej przygotowanie, a dwa, że często spożywana bywa z wyrzutami sumienia – choćby dlatego, że po godzinie 18.00 i w ilościach większych niż symboliczne. Jak przygotować kolację w sposób szybki i nieskomplikowany, nie ryzykując przy tym problemów z estetyką sylwetki i niepotrzebnego poczucia winy?
Kolacja — co warto wziąć pod uwagę?
Jedzenie w godzinach wieczornych nierzadko wzbudza kontrowersje i obawy. Istnieje obiegowe przekonanie, iż jest to posiłek wysokiego ryzyka, nieumiejętnie zaplanowany i nieprzemyślany z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do powstania niechcianej tkanki tłuszczowej. Tymczasem zasada ta może odnosić się również do śniadania i obiadu – niewłaściwe ich zbilansowanie pod względem kalorycznym i odżywczym może przyczynić się do problemów z estetyką sylwetki.
Planując ostatni posiłek, warto wziąć pod uwagę następujące czynniki:
godzina posiłku dopasowana winna być do godziny udania się na odpoczynek nocny, odstęp powinien wynosić około 2-3 h. Jedzenie do 18. to tylko irracjonalny wymysł, którego zdecydowanie nie powinno się traktować jako uniwersalnej reguły postępowania;
kolacja, podobnie jak pozostałe posiłki powinna dopasowana być do założeń jadłospisu, uwzględniać indywidualne preferencje pokarmowe i zapotrzebowanie na składniki odżywcze, powinna również uwzględniać możliwości czasowe danej jednostki.
Nie mam czasu ani siły na wieczorne gotowanie – co zrobić?
Wielu osobom wydaje się, że aby posiłek był zdrowy, to musi opierać się na skomplikowanych recepturach czy zawierać w składzie egzotyczne, trudno dostępne i kosztowne składniki. Tradycyjne kanapki już dawno odeszły do lamusa jako niemodne, ustępując miejsca wykwintnym sałatkom, kosztownym mięsom czy daniom z dodatkiem quinoa, nasion chia czy jagód Goji. Podobne trendy obserwuje się również względem komponowania śniadań, obiadów czy podwieczorków.
Co można zrobić, aby przygotować kolację w sposób szybki i niekłopotliwy?
Zjedz drugi obiad
Przygotowanie podwójnego obiadu, stanowi świetne rozwiązanie dla osób, których wieczorne gotowanie napawa nie lada lękiem. Pomaga w sposób istotny zaoszczędzić czas, wymaga jedynie podgrzania. Innym wariantem tego rozwiązania, jest przygotowanie składników do kolacji w trakcie gotowania obiadu – i tak mięso można wykorzystać do przyrządzenia kanapek (z razowego pieczywa) czy szybkiej sałatki.
Wybieraj szybkie potrawy
Gdy brakuje chęci i czasu na wieczorne kucharzenie, decyduj się na potrawy nie wymagające specjalnej obróbki termicznej (lub minimalnej), bazuj też na gotowych produktach żywnościowych – oczywiście takich, które charakteryzują się niskim stopniem przetworzenia. W takich sytuacjach sprawdza się nabiał – można przy jego udziale wyczarować szybki koktajl, sałatkę z warzywami, smaczny deser z ryżem czy pełnoziarnistym makaronem (którego więcej przygotować można w trakcie gotowania obiadu). Wdzięcznym i niewymagającym specjalnie skomplikowanych zabiegów produktem żywnościowym są jaja – jajecznica czy omlet na kolację to również szybki, smaczny i warty uwagi pomysł.
Podsumowanie
Na przygotowanie kolacji, po całym dniu pracy i rozmaitych obowiązków często brakuje nam chęci i siły. Nie każdy posiada komfortową sytuację w postaci czekającego w domu z wartościowym posiłkiem partnera/partnerki, co czasem doprowadza do nieplanowanych żywieniowych skoków w bok. Tymczasem przygotowanie kolacji nie musi być czaso- i pracochłonne. Wymaga jednak pewnej organizacji i odrobiny zaangażowania.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.