Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Zdrowe i kolorowe sosy – doskonały sposób na urozmaicenie diety

Dania z ryżem, ziemniakami czy makaronem nie muszą być monotonne, suche i jałowe – wystarczy poświęcić niewielką ilość czasu na przygotowanie smacznego i zdrowego sosu. Oprócz wzbogacenia walorów smakowych posiłku, możemy dostarczyć cennych składników odżywczych. Pod warunkiem oczywiście, iż nie skorzystamy z gotowców w słoiku czy proszku, nie użyjemy kostki rosołowej czy białej mąki.

Sos pieczarkowy

  1. Ugotuj kilka obranych pieczarek – możesz wrzucić je na kilka minut do wrzątku lub wykorzystać urządzenie do gotowania na parze.
  2. Następnie zmiksuj je z dodatkiem 2-3 łyżek jogurtu naturalnego, koperku – opcjonalnie również z 1 ząbkiem czosnku i łyżeczką masła.
  3. Przypraw do smaku pieprzem i solą, zamieszaj.

W ten prosty sposób otrzymałeś sos, który będzie się doskonale komponował jako dodatek do mięsa – zarówno na ciepło jak i na zimno.

Sos pomidorowy

Bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny i pasujący do dań z makaronem, ziemniakami i ryżem.

  1. Wystarczy do niewielkiego garnka przelać pokrojone i obrane pomidory z puszki lub kartonika,.
  2. Dodać 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawy takie jak: bazylia, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól, lubczyk.
  3. Można także złagodzić smak, dodając 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.
  4. Całość należy zagotować, od czasu do czasu mieszając.
  5. W wersji dla osób bardzo zapracowanych, można uprościć przygotowanie, wkładając wymienione wyżej składniki do miski a następnie umieścić na około 5 minut w mikrofalówce.
  6. Doskonałym uzupełnieniem sosu pomidorowego mogą być plastry mozzareli lub świeżo starty parmezan.

Sos szpinakowy

  1. W zależności od ilości sosu jaką chcemy uzyskać, rozmrażamy kilka niewielkich kostek mrożonego szpinaku. Najlepiej jest to zrobić w niewielkim rondelku.
  2. Po roztopieniu, podgrzewamy szpinak jeszcze kilka minut, tak aby odparować wodę.
  3. Na koniec należy dodać 3-4 łyżki jogurtu, czosnek wyciśnięty przez praskę, a także pieprz i sól.

W ten sposób otrzymany sos doskonale pasuje do ryb, mięs oraz dań z razowym makaronem.

Sos marchewkowo-kalafiorowy

  1. Ugotowaną marchewkę oraz kilka średniej wielkości różyczek kalafiora (także podgotowanych) należy zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. W razie konieczności – gdyby sos był za gęsty, można dodać niewielką ilość przegotowanej wody lub bulionu warzywno-mięsnego.
  3. Należy pamiętać także o odpowiednim przyprawieniu sosu, najlepiej będą pasować: lubczyk, pieprz, sól, chili, można dodać także rozgnieciony ząbek czosnku oraz 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.

Tak przygotowany dodatek będzie pasował do dań z gotowanym mięsem, makaronem oraz ryżem.

Podsumowanie

Przygotowanie smacznych i wartościowych sosów, wcale nie musi być pracochłonne. Wystarczy kilka składników i odrobina inwencji, aby dotychczas spożywane potrawy wzbogacić o nowe smaki i wartości odżywcze.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.