Ksylitol bez wątpienia stanowić może lepszą alternatywę dla stołowego cukru. Związane jest to z niższą kalorycznością tego związku, inną odpowiedzią hormonalną organizmu na jego spożycie oraz z kilkoma innymi właściwościami. Mimo to jednak ksylitol nie dla każdego będzie rozwiązaniem dobrym. Mało tego, są osoby, którym substancja ta po prostu może zaszkodzić.
Czym jest ksylitol?
Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego, zaliczana do cukrów alkoholowych czyli tzw. polioli. Związek ten występuje w przyrodzie jako składnik włóknistych i zdrewniałych elementów wielu roślin, m.in. warzyw i owoców, ale najbardziej znanym jego źródłem jest… brzoza (stąd nazwa – cukier brzozowy). Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z końca XIX wieku. Od samego początku ksylitol wzbudzał spore zainteresowanie, przede wszystkim z uwagi na przyjemny, słodki smak. Cukier ten szczególną popularność zyskał w ostatnich dekadach, z racji tego, iż badania naukowe wskazały, że może stanowić zdrowszą alternatywę dla cukru stołowego.
Walory ksylitolu
Ksylitol z pozoru przypomina zwykły cukier stołowy, jest bowiem zbliżony do niego tak z wyglądu, jak i w smaku. Podobieństwa jednak szybko się kończą. Na etapie wchłaniania i metabolizowania pojawiają się liczne rozbieżności. Warto wiedzieć, iż ksylitol po spożyciu nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi, analogicznie też – nie wywołuje istotnej reakcji ze strony insuliny. To właśnie z tego powodu polecany bywa m.in. diabetykom i osobom borykającym się z zaburzeniami glikemii. Dodatkowo zaletą cukru brzozowego jest jego niska wartość energetyczna: 1 g ksylitolu to zaledwie 2,4 kcal, dla przypomnienia 1 g sacharozy to 4 kcal. Co ciekawe, ksylitol w przeciwieństwie do cukru stołowego nie psuje zębów, a wręcz może wspomagać walkę z próchnicą, hamując namnażanie bakterii ją wywołujących! Istnieją też dane, które sugerują, że ksylitol korzystnie wpływa na stan śluzówki żołądka, jak i może być pomocny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Związek ten wspomaga również wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego.
Kto nie powinien używać ksylitolu?
Ksylitol uznać należy za substancję dość bezpieczną. Niestety związek ten ma pewne wady. Otóż, ze względu na swoje właściwości ksylitol może powodować zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, wywołując biegunki. Efekt ten występuje raczej przy wysokim spożyciu, ale u pewnej grupy osób tego typu objawy zauważyć można już przy symbolicznych dawkach. Szczególną ostrożność względem ksylitolu powinny zachować osoby z zespołem jelita drażliwego, chorobami zapalnymi jelit i z dysbiozą. We wszystkich tych przypadłościach ksylitol może wywoływać zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, niekiedy nagłe i uciążliwe.
Podsumowanie
Ksylitol to znakomity zamiennik stołowego cukru, charakteryzujący się niższą od niego kalorycznością i insulinogennością. Mimo swoich walorów, związek ten ma pewne wady i bywa słabo tolerowany przez osoby borykające się z niektórymi zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego, zwłaszcza takimi jak zespół jelita drażliwego. W takich wypadkach zaleca się raczej unikać ksylitolu.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.