Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Napoje typu "light" w diecie odchudzającej

Napoje typu "light" w diecie odchudzającej
Jak wiadomo regularne spożywanie napojów słodzonych cukrem podczas stosowania diety odchudzającej może nie tylko spowolnić, ale wręcz zablokować postępy. Stąd też wiele osób wybiera alternatywne rozwiązanie w postaci napojów dietetycznych, które zamiast sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego zawierają syntetyczne substancje słodzące takie jak aspartam, acesulfam potasu, sacharynian sody czy inne podobne im związki. Czy jednak spożywanie bezkalorycznych, słodkich płynów nie zaburza kontroli łaknienia i – jak głoszą niektóre teorie – nie przyczynia się do przyrostu masy ciała?

Jak się okazuje, znalezieniem sensownej odpowiedzi, na zadane powyżej pytanie zainteresowani są nie tylko „przeciętni zjadacze chleba”, ale również naukowcy. W ostatnich latach przeprowadzono sporą ilość badań mających na celu  uchwycić zależność pomiędzy spożywaniem syntetycznych substancji słodzących np. w postaci bezcukrowych napojów, a łaknieniem i poborem pokarmu. Jednym z badaczy zajmujących się tym zagadnieniem jest Dr Andrew Renwick z Uniwersytetu Southampton, który w ramach swojej pracy naukowej przeanalizował dostępną literaturę i doszedł do wniosku iż…

…nie istnieją żadne przekonujące dowody w postaci wyników badań z udziałem ludzi, które wspierałyby tezę, zgodnie z którą picie napojów słodzonych aspartamem, acesulfamem potasu czy cyklaminianem i sacharynianem sodu zwiększa łaknienie czy oddziałuje na aktywność hormonów uczestniczących w regulowaniu gospodarki energetycznej organizmu, takich jak insulina, glukagon, grelina czy leptyna. Z resztą nie można powiedzieć by dr Renwick w swoich wnioskach był odosobniony, wtórują mu bowiem inni badacze zajmujący się tym zagadnieniem. Jaką więc genezę mają teorie przeczące tym ustaleniom?

Cóż, najprawdopodobniej związane są one z wynikami eksperymentów przeprowadzonych na modelu zwierzęcym, gdzie nieraz obserwowano reakcję insulinową na syntetyczne substancje słodzące czy zmiany w poborze pokarmu. Jak się jednak okazuje, przekładanie wyników badań z udziałem szczurów na człowieka nie  zawsze jest słuszne, ludzie i gryzonie inaczej metabolizują niektóre substancje, stąd też rozstrzygające są próby z udziałem zdrowych ochotników, a te w przypadku syntetycznych substancji słodzących wykazały, że ich stosowanie nie niesie za sobą ryzyka niechcianego przyrostu masy ciała.

Źródła: • Renwick AG. Intense sweeteners, food intake, and the weight of a body of evidence. Physiol Behav. 1994 Jan;55(1):139-43. • Rolls BJ. Effects of intense sweeteners on hunger, food intake, and body weight: a review. Am J Clin Nutr. 1991 Apr;53(4):872-8. • Raben A, Vasilaras TH, Møller AC, Astrup A. Sucrose compared with artificial sweeteners: different effects on ad libitum food intake and body weight after 10 wk of supplementation in overweight subjects. Am J Clin Nutr. 2002 Oct;76(4):721-9.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie Odchudzanie