Jedzenie to zawsze temat na topie – czy to na siłowni, czy w sklepie, ze znajomymi czy nieznajomymi, zawsze można przeprowadzić niezobowiązującą rozmowę na temat poszczególnych produktów żywnościowych czy też technik kulinarnych. Od pewnego czasu szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się zagadnienia niekoniecznie związane z walorami smakowymi, co z ewentualnymi korzyściami zdrowotnymi (bądź przeciwnie — negatywnym wpływem). Trzeba jednak przyznać, iż swobodne interpretacje pojawiających się danych lub – co gorsza – przekazów marketingowych sprawiają, że popadamy w pułapki, odbijające się na wyglądzie sylwetki czy zdrowiu. Oto najpopularniejsze z nich:
"Zdrową" żywność można jeść bez limitu
Co ciekawe, bardzo często za wartościowe produkty nie są postrzegane te najmniej przetworzone czy przygotowane z dobrej jakości składników – tytuł akapitu nie odnosi się wcale do warzyw czy owoców. Za „zdrowe” uważamy różnego typu żywieniowe wynalazki, które producenci czy specjaliści od marketingu opisują jako: produkt o obniżonej zawartości tłuszczu lub bez dodatku cukru, z dodatkiem pełnoziarnistych zbóż, fit, light, etc. Tego typu żywność postrzegana jest wbrew zdrowemu rozsądkowi jako przyjazna dla zdrowia i sylwetki. A jak coś jest dla nas dobre – no to wiadomo, że można (a nawet należy!) zjeść tego więcej. Tego typu nieporozumień można uniknąć, weryfikując uważnie dane na etykiecie.
Od zdrowych produktów żywnościowych się nie tyje
Niejednokrotnie miałem do czynienia z osobami, odżywiającymi się wyłącznie najlepszymi produktami żywnościowym – ekologicznymi, pochodzącymi ze sprawdzonych gospodarstw etc., a mimo to posiadających spore problemy z masą i składem ciała. Po bardziej wnikliwym zestawie pytań okazywało się, że sposób odżywiania oparty jest na produktach typu BIO, ale w przeważającej ilości są to słodycze, makarony, słodzone jogurty i przekąski zawierające spore ilości kilokalorii w niewielkiej objętości. Takie podejście wynika z niesłusznego poglądu, iż produkty ekologiczne nie tuczą – tymczasem warto mieć na uwadze, że liczy się nie tylko jakość spożywanego jedzenia, ale także jego ilość w kontekście indywidualnego zapotrzebowania na energię.
Niskokaloryczne produkty są zdrowsze
Analizując etykietę produktów kalorycznych, zwykliśmy bardzo często przywiązywać uwagę wyłącznie do danych dotyczących wartości energetycznych. Dodatkowo im coś stanowi źródło mniejszej ilości kilokalorii, tym wyżej stoi w hierarchii. Tymczasem kaloryczność nie powinna stanowić jedynego kryterium weryfikacji produktów żywnościowych – należy również zapoznać się ze składem surowców użytych do ich produkcji. Im lista jest dłuższa i bogatsza w trudne do wymówienia składniki, tym mniej powinno nam na danym produkcie zależeć. Inna sprawa, patrząc wyłącznie na kaloryczność, dość często eliminowane są produkty będące źródłem tłuszczu – składnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zdrowe jedzenie jest niesmaczne
Trudno odżywiać się w sposób zgodny z zasadami zdrowego odżywiania, jeśli zaprojektujemy menu w ten sposób, iż będzie obfitować w produkty, które w ogóle nam nie smakują, charakteryzują się natomiast pewną prozdrowotną renomą. Dzięki takiemu podejściu z góry skazujemy się na żywieniowe frustracje i liczne niepowodzenia. Wartościowe menu nie musi być niesmaczne, trzeba jednak nauczyć się gotować i starannie dobierać surowce oraz techniki kulinarne do przygotowywania ulubionych potraw – mając na uwadze swoje priorytety i preferencje kulinarne. I tak np. domowy hamburger przygotowywany z pełnoziarnistego pieczywa i dobrej jakości grillowanej wołowiny, z dodatkiem warzyw czy sałatki nie będzie stanowić żywieniowego występku przeciwko zdrowiu i sylwetce (pod warunkiem że odpowiednio dopasujemy go do dziennego bilansu).
Podsumowanie
Aby odżywiać się w sposób wartościowy warto nauczyć się dopasowywać menu do własnych potrzeb i możliwości. Umiejętność analizowania etykiet produktów żywnościowych okazać może się bezcenna – uchroni nas przed wydawaniem pieniędzy na pseudo zdrowe jedzenie. Trzeba jeszcze przy tym pamiętać, że oprócz jakości produktów spożywczych istotne znaczenie posiada także ilość.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.