Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Zupy na diecie

Zupy na diecie
Choć zupy traktowane bywają jako przystawka, to mogą również stanowić danie główne – szczególnie doceniane w okresie jesienno-zimowym, gdy niskie temperatury za oknem sprawiają, iż potrzebujemy czegoś rozgrzewającego do jedzenia. Oprócz walorów smakowych i rozgrzewających istnieje jeszcze przynajmniej kilka powodów, dla których warto uwzględnić je w swoim menu.

Po pierwsze: to dobry sposób na „przemycenie” warzyw!

Włączenie zup do jadłospisu niesie za sobą korzyść w postaci zwiększenia ilości spożywanych warzyw. Jest to ważna kwestia ze względu na to, iż wiele osób (w tym bardzo często dzieci) produktów pochodzenia roślinnego nie lubi i spożywa niedostateczną ich ilość, skazując się jednocześnie na niedobory błonnika czy potasu. Warzywa w zupie, ugotowane i odpowiednio doprawione są zdecydowanie bardziej przystępne smakowo, a także są bardziej skondensowane pod względem ilości.

Po drugie: są sycące!

Fakt ten jest szczególnie istotny z punktu widzenia osób redukujących zbędną tkankę tłuszczową. Nie dotyczy to jednak wszystkich zup, a tych zasobnych w białko. Jeżeli zaserwujemy sobie zupę przygotowaną z dużej ilości warzyw (w tym również strączkowych), a także z dodatkiem mięsa i np. brązowego ryżu albo kaszy gryczanej, czy ziemniaków, to powstanie posiłek, który na długo zaspokoi apetyt. Dobrą opcją są również zupy kremy, których nieco gęstsza konsystencja dodatkowo przedłuża uczucie satysfakcji i najedzenia.

Po trzecie: są łatwe w przygotowaniu!

Tytułowa zupa cieszy się sporym zainteresowaniem pośród osób „cierpiących” na chroniczny deficyt wolnego czasu. Gotowanie tej potrawy nie wymaga skomplikowanych zabiegów kulinarnych ani używania dużej ilości kuchennych akcesoriów, co z kolei znacznie minimalizuje czas potrzebny na sprzątanie i zmywanie. Inna sprawa, iż pomimo nieskomplikowanego procesu przygotowywania zupy, łatwo można modyfikować skład i urozmaicać znacząco jej smak. Dzięki temu trudno o rutynę i nudę na talerzu.

Po czwarte: jest daniem ekonomicznym!

Przygotowanie zupy nie wymaga specjalnie dużych nakładów finansowych - wiele warzyw, na bazie których powstają, jest przystępna cenowo i to przez cały rok (np. warzywa korzeniowe). Dodatkowo zupa jest tak plastycznym posiłkiem pod względem składu i proporcji składników, że dzięki niej można sporo zaoszczędzić – dzięki wykorzystywaniu tzw. resztek zalegających w lodówce czy szafie. To często brak pomysłów na ich wykorzystanie sprawia, że lądują w koszu – tymczasem z wielu z nich można przygotować smaczną zupę.

Podsumowanie

Zupy stanowić mogą cenną odżywczo i bardzo atrakcyjną pod względem smakowitości potrawę. Pomagają „bezboleśnie” zwiększyć ilość spożywanych warzyw, nie są trudne i wymagające w przygotowaniu, a dodatkowo ugotować można je niskim kosztem – zagospodarowując wybrane resztki jedzenia zalegające w lodówce czy kuchennych szafkach.