IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Lubisz chipsy? Zrób je sam! Jak zrobić zdrowe, domowe chipsy

Lubisz chipsy? Zrób je sam! Jak zrobić zdrowe, domowe chipsy
Nie ulega wątpliwości, że regularne zajadanie się sklepowymi chipsami nie prowadzi do niczego dobrego. Ze względu na wysoką kaloryczność, zawartość rakotwórczego akrylamidu i izomerów trans oraz potężną dawkę soli, przekąska ta do zdrowych nie należy. Czy to oznacza, że chcąc się zdrowo odżywiać o chipsach należy definitywnie zapomnieć? Na szczęście nie! Można bowiem przygotować dietetyczną ich wersję samodzielnie w zaciszu domowej kuchni. W niniejszym artykule zaproponuję dwie różne wersje tego smakołyku.

Chipsy ziemniaczane z pieca lub z mikrofali

Chociaż o ziemniaku mówi i pisze się rozmaite złe rzeczy, to prawda jest taka, że warzywo to tak naprawdę do niezdrowych nie należy, o ile oczywiście nie zrobimy z niego frytek i nie usmażymy na przemysłowym oleju… Ziemniaki dostarczają sporo potasu, witaminy C, a także – uwaga – błonnika. Tak więc chcąc zrobić domowe chipsy z ziemniaków rezygnować nie trzeba.

Będziesz potrzebować:

  • ziemniaki - ilość zależna od apetytu, zakładam, ze znajdą się chętni na degustację wśród gości lub domowników, więc tutaj umówmy się na 500 g,
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy w sprayu (choć de facto można zrezygnować i z tego dodatku),
  • sól morska, a w razie potrzeby też inne przyprawy, byle nie chemiczne mieszanki uniwersalne.

Przygotowanie:

Jest banalne proste. “Najtrudniejszą” jego część stanowi w zasadzie obieranie i krojenie ziemniaków na cienkie (lub grubsze jak wolisz) plasterki, zwłaszcza jak dysponujemy tylko nożem kuchennym… Potem wystarczy je spryskać olejem w sprayu i posypać przyprawą, a następnie wsadzić do piekarnika i piec przez 7 – 10 minut w temperaturze 190 – 200°C, (dobrze jest użyć opcję termoobiegu). Dobrze sprawdzi się też mikrofala.

Chipsy niskokaloryczne z nieskrobiowych warzyw

Dla osób którym powyżej przedstawiona propozycja wydaje się nie dość dietetyczna, mam lżejsza alternatywę. Otóż chipsy przygotować można nie tylko ziemniaków, ale także innych warzyw takich jak choćby buraki, marchewka, a także skrajnie niskokaloryczne: pietruszka i seler. Zwłaszcza ten ostatni składnik okazuje się mieć zaskakująco przyjemny smak po upieczeniu.

Będziesz potrzebować:

  • 1 - 2 marchewki,
  • 1 burak,
  • 1 pietruszka, ale z tym składnikiem proponuję ostrożnie, bo smak i aromat może być dość intensywny,
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy w sprayu,
  • przyprawy takie jak sól morska i inne wybrane.

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, warzywa należy obrać i pokroić. Następnie można spryskać je tłuszczem w sprawy, choć nie jest to dodatek obowiązkowy. Plasterki warzyw trzeba następnie wyłożyć na blachę do pieczenia lub na grilla. Tutaj pieczenie trwa trochę dłużej, zazwyczaj wystarcza około 15 – 20 min w temperaturze 190 – 200°C, (tutaj także dobrze jest użyć opcję termoobiegu). Jeśli plasterki są jednak dość grube, to możliwe że chipsy będą potrzebowały więcej czasu. Po tym czasie można jeszcze przekąskę zostawić na jakiś czas w wyłączonym piekarniku – będzie bardziej chrupiąca.

Podsumowanie

Chcąc się zdrowo odżywiać nie musimy rezygnować z chipsów. Ważne jest jedynie by unikać sklepowych wersji tego smakołyku, a w zamian przygotowywać go samemu. Domowe chipsy można zjeść w trakcie seansu filmowego, spotkania ze znajomymi lub rodzinnej imprezy. Sprawdzą się też znakomicie jako szybka przekąska w pracy lub w podróży. Przedstawione w artykule propozycje nie wyczerpują oczywiście wszystkich możliwości w tym zakresie. Chipsy można przygotować także z innych produktów żywnościowych, np. z batatów lub z cukinii, a także z jabłek, gruszek, a nawet z bananów.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.