Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Witamina, która chroni przed przeziębieniem i grypą

Witamina, która chroni przed przeziębieniem i grypą
Zapewne gdybym zaczął namawiać tutaj do regularnego zażywania preparatów zawierających witaminę C, nikogo by to nie zdziwiło, jest ona bowiem rutynowo zalecana osobom z obniżoną odpornością. W tym miejscu chciałbym jednak zwrócić uwagę na inna niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego substancję, a mianowicie na witaminę D.

Witamina D w dawkach istotnych dla naszego zapotrzebowania występuje w stosunkowo niewielu produktach, większość dziennego zapotrzebowania pokrywamy jednak poprzez ekspozycję na działanie promieni słonecznych. Jak łatwo zauważyć, biorąc pod uwagę klimat w jakim żyjemy, przez większą część roku jesteśmy niemal skazani na niedobory tego ważnego związku. Co prawda nasz organizm jest w stanie magazynować zapasy witaminy D zgromadzonej w czasie wiosny i lata, jednak starczają one góra na kilka tygodni i tak oto zazwyczaj już w pierwszych jesiennych miesiącach jej poziom w organizmie zaczyna systematycznie spadać.

W opublikowanych w ciągu ostatniej dekady wynikach badań, autorzy coraz częściej skłaniają się ku stwierdzeniu, że niedobory witaminy D mogą po części odpowiadać za „sezonowość” wirusowych infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak przeziębienia i grypa. Witamina D z jednej strony okazuje się modulować odpowiedź zapalną organizmu towarzyszącą wtargnięciu chorobotwórczych drobnoustrojów, z drugiej natomiast zwiększa oksydacyjny potencjał komórek odpornościowych – makrofagów, dzięki czemu skutecznie unicestwiają one intruzów. Co więcej witamina D sprzyja produkcji działających antybakteryjnie peptydów (w neutrofilach, monocytach i komórkach nabłonka oddechowego), zmniejszając ryzyko groźnych powikłań i dalszemu rozprzestrzenianiu się istniejącej już infekcji.

W badaniach naukowych zaobserwowano, że suplementacja olejem z wątroby dorsza, będącym dobrym źródłem witaminy D, zmniejsza ryzyko chorób górnych dróg oddechowych u dzieci. Podobnie zauważono także, że osoby z obniżonym poziomem witaminy D w ustroju chorują nawet w przypadku ekspozycji na działanie osłabionego wirusa grypy. Wszystko to razem skłania do wniosku, że witamina D może mieć istotne znaczenie dla naszej odporności, a zapewnienie właściwej jej podaży może chronić przed uciążliwymi infekcjami, na które narażeni jesteśmy zwłaszcza jesienią.

W ramach profilaktyki chorób takich jak przeziębienie czy grypa warto nie tylko zadbać o właściwą podaż owoców i warzyw będących źródłem witaminy C, ale również należy uwzględnić w diecie produkty dostarczające witaminy D, takie jak tłuste ryby (zwłaszcza łosoś, węgorz, makrela, a także pstrąg), jaja, czy masło. Uzasadnionym rozwiązaniem wydaje się także okresowa suplementacja tym związkiem.

Źródła: • Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC, Holick MF, Grant WB, Madronich S, Garland CF, Giovannucci E. Epidemic influenza and vitamin D.Epidemiol Infect. 2006 Dec;134(6):1129-40.

W artykule mówimy o: Zdrowie Przeziębienie