Czym tak naprawdę jest proces starzenia się?
Starzenie się jest nieuchronną konsekwencją upływu czasu. Proces ten definiuje się jako zmniejszenie zdolności organizmu do odpowiedzi na stres środowiskowy, co związane jest z naturalnym i nieodwracalnym nagromadzeniem uszkodzeń wewnątrzkomórkowych, których konsekwencji nie da się w pełni zneutralizować. Zaburzenie równowagi pomiędzy negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, a możliwościami adaptacyjnymi organizmu doprowadza do postępującego upośledzenia funkcjonowania komórek, tkanek, układów i narządów, zwiększając podatność na występowanie wielu chorób i finalnie – prowadząc do śmierci. Procesu starzenia się organizmu nie da się zatrzymać, badania naukowe jak i codzienne obserwacje pokazują, że w pewnym stopniu można spowolnić jego przebieg poprzez wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej, zmianę diety, dbanie o odpowiednią dawkę odpoczynku oraz unikanie nadmiernego stresu.
Picie herbaty a tempo procesów starzenia
Wpływ czynników żywieniowych na tempo przebiegu procesów starzenia nie od dziś jest przedmiotem intensywnych badań. Dostępna literatura wskazuje, że to jak się odżywiamy oraz – co pijemy wpływać może na zdolności adaptacyjne organizmu do odpowiedzi na stres środowiskowy zmniejszając negatywne skutki upływu czasu. Naukowcy z Uniwersytetu w Hongkongu w swoich badaniach zauważyli, że komórki osób, które regularnie piją herbatę są biologicznie młodsze niż komórki osób stroniących od tego napoju. Związane jest to z mniejszą ilością uszkodzeń specyficznych odcinków DNA zwanych telomerami, pełniących rolę buforów chroniących cenne zasoby niezbędnych komórce informacji genetycznych przed utratą. Podczas każdego podziału komórkowego telomery ulegają skróceniu. Pomiar ich długości umożliwia badaczom określenie biologicznego "wieku" komórki. Wiadomo też, że czynnikiem, który w sposób istotny wpływać może na długość telomerów jest stres oksydacyjny.
Badanie, w ramach którego pobrano próbki DNA od niemal 2000 mężczyzn i kobiet po sześćdziesiątym piątym roku życia wykazały, że telomery u osób pijących co najmniej 750 ml herbaty dziennie były istotnie dłuższe od niż telomery u osób preferujących inne napoje, (wszyscy uczestnicy wypełnili specjalne ankiety dzięki którym możliwe było przeanalizowanie ich nawyków żywieniowych). Autorzy badania obliczyli różnice w ilościach par zasad DNA w komórkach uczestników pijących i niepijących herbaty i oszacowali, że w przeliczeniu na lata życia sięgać one mogą nawet pięciu lat! Mówiąc wprost osoby pijące herbatę były biologicznie młodsze o pięć lat od uczestników preferujących inne napoje!
Uważa się, że odmładzające właściwości herbaty związane są z obecnością związków z grupy polifenoli zwanych katechinami (zielona herbata) i teaflawinami (czarna herbata), które posiadają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.