Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czy zjedzenie pleśni może być niebezpieczne?

Czy zjedzenie pleśni może być niebezpieczne?
Chyba każdemu zdarzyło się kiedyś zdjąć wieczko jogurtu i ujrzeć pleśń albo wgryźć się ze smakiem w kanapkę, żeby za chwilę zauważyć zielonkawy nalot... Pleśń może się pojawić na większości produktów, ale najbardziej podatne są miękkie warzywa i owoce, pieczywo i nabiał.

Czy jedzenie pleśni może być niebezpieczne?

Zazwyczaj nie. W większości przypadków zjedzenie przypadkowo odrobiny pleśni nie powinno zaszkodzić. Najgorsze czego możesz doświadczyć to zły smak i zawód, że musisz wyrzucić posiłek. Pleśń może być niebezpieczna, ale zwykle wtedy, kiedy rośnie na tyle długo, by dojrzeć i wydzielać mykotoksyny. Są to trujące substancje, które mogą powodować problemy zdrowotne. Zanim jednak pleśń osiągnie ten stan, minie na tyle dużo czasu, że nie sposób będzie tego nie zauważyć.

A co z produktami, u których pleśń jest wytwarzana celowo?

Mowa oczywiście o serach pleśniowych. Na szczęście nie ma potrzeby, żeby się martwić, ponieważ sery te są bezpieczne. Do ich produkcji używa się szczepów pleśni, które nie wytwarzają mikotoksyn.

Co się dzieje, kiedy zjesz za dużo pleśni?

Jeśli już się zdarzy, że zjesz dużo pleśni, możesz doświadczyć wymiotów i biegunki, a ich stopień zależy od zjedzonej ilości, wieku i ogólnego stanu zdrowia.

Alergia na pleśń

Nie ma zbyt wielu badań na ten temat, ale wiele osób, uczulonych na pleśń, powie, że dużo gorsze reakcje odnotowują poprzez wdychanie oparów pleśni, niż jej jedzenie.

Czy wystarczy wyciąć fragment z pleśnią?

Jak to jest z tym odkrajaniem pleśni? Można czy nie można? Zwykle mówiło się, że jeśli dany produkt ma na sobie trochę pleśni, to cały jest do wyrzucenia. Okazuje się, że w przypadku niektórych produktów nie jest to konieczne. Chodzi o zawartość wody w każdym z nich. Wilgotne środowisko sprzyja rozwojowi bakterii i drobnoustrojów, dlatego, jeśli widzimy pleśń w dżemie, jogurcie czy na pomidorze, wówczas cały produkt jest do wyrzucenia. Jednak jeśli jest to produkt twardy, z małą zawartością wody, wówczas można odkroić zepsuty fragment i skonsumować resztę.

Jak zachować świeżość żywności i zapobiegać rozwojowi pleśni?

Nikt nie chce jeść pleśni, dlatego warto zastosować parę wskazówek:

  • regularnie czyść lodówkę
  • nie kupuj za dużo jedzenia
  • utrzymuj warzywa w chłodnym miejscu
  • upewnij się, że pojemniki, w których przechowujesz żywność są czyste
  • zjadaj lub wyrzucaj resztki
  • planuj mrożenie nadmiarowej żywności

Podsumowanie

Zjedzenie odrobiny pleśni nikomu nie zaszkodzi. Nie jest oczywiście wskazane jej spożywanie, ale każdemu może się zdarzyć wpadka, podczas której nie zauważy, że właśnie ugryzło spleśniałego pomidora. Takie ilości nikomu krzywdy nie zrobią. Pleśń może nieść za sobą negatywne konsekwencje, tylko jeśli ma bardzo dużo czasu na dojrzewanie i zaczyna wydzielać mikotoksyny. W innym przypadku nie powinno być problemu.