IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czego potrzebuje Twój organizm w miarę starzenia się?

Czego potrzebuje Twój organizm w miarę starzenia się?
Nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały zmienia się wraz z wiekiem. Osoby starsze są bardziej narażone na niedobory, ponieważ częściej doskwiera im brak apetytu, cierpią na różnego rodzaju schorzenia, nie nawadniają się odpowiednio i mają niższą przyswajalność składników odżywczych. Warto wiedzieć, że jeśli zmniejsza się ich zapotrzebowanie kaloryczne, to wcale nie spada ich zapotrzebowanie na witaminy i minerały, których niestety dostarcza się mniej wraz z mniejszą ilością jedzenia. Na jakie witaminy i minerały warto zwrócić uwagę?

Wapń

Z wiekiem możesz zacząć tracić więcej wapnia, niż przyswajasz, a jego niedobory mogą się przyczynić do osteoporozy (szczególnie u kobiet po menopauzie). Wapń wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie mięśni, nerwów, komórek i naczyń krwionośnych. Kobiety powyżej 50. i mężczyźni powyżej 70. roku życia powinni go spożywać około 20% więcej. Dobrym źródłem jest mleko, jogurty, sery, a także brokuły, jarmuż, suszone figi i morele.

Witamina B12

Pomaga w "tworzeniu" krwi i komórek nerwowych. Otrzymujesz ją naturalnie z pokarmów zwierzęcych, takich jak mięso, ryby, jajka i nabiał. Ok. 30% osób po 50. roku życia cierpi na zanikowe zapalenie żołądka, co utrudnia organizmowi wchłanianie tej witaminy z pokarmów. Do niedoborów mogą się przyczynić także niektóre leki.

Witamina D

Twoje ciało potrzebuje witaminy D do wchłaniania wapnia. Wspiera również prawidłowe działanie mięśni, nerwów i układu odpornościowego. Większość ludzi "otrzymuje" ją ze światła słonecznego, ale wraz z wiekiem nasz organizm jest coraz mniej zdolny do przekształcania promieni słonecznych w witaminę D. Ponadto warto zauważyć, że w naszym kraju nie ma aż tak dużo słońca, żeby mieć tej witaminy pod dostatkiem. Dobrym spożywczym jej źródłem są tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i sardynki.

Witamina B6

Witamina B6 wspomaga pracę układu odpornościowego, układu nerwowego, układu sercowo-naczyniowego i bierze udział w licznych procesach biochemicznych. Wraz z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na nią. Źródłem B6 jest ciecierzyca, wątróbka, tłuste ryby i wzbogacone płatki śniadaniowe.

Magnez

Pomaga organizmowi wytwarzać białko i kości oraz utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Możesz go zdobyć wraz z orzechami, nasionami i zielonymi warzywami liściastymi. Osoby starsze spożywają często zbyt mało magnezu, a ponadto zażywają leki, które dodatkowo mogą ten niedobór wzmagać

Probiotyki

Te „przyjazne” bakterie są dobre dla jelit. Pozyskujesz je ze sfermentowanej żywności, takiej jak jogurty lub kiszona kapusta, albo z suplementów. Mogą pomóc w problemach trawiennych, takich jak biegunka lub zespół jelita drażliwego, a nawet w alergiach.

Kwasy omega-3

Kwasy omega-3 są niezbędne dla naszego organizmu, żeby wspomóc wiele aspektów zdrowotnych. Są ważne dla zdrowia oczu, mózgu, chronią przed wieloma chorobami związanymi z wiekiem, m.in. przed chorobą Alzheimera, zapaleniem stawów, zwyrodnieniem plamki żółtej odpowiedzialnej za ślepotę. Kwasy omega-3 można pozyskać z żywności takiej jak tłuste ryby, orzechy włoskie, olej rzepakowy, siemię lniane, a także z dobrej jakości suplementów.

Cynk

Wspomaga zmysł węchu, wzroku i smaku oraz zwalcza infekcje i stany zapalne. Ostrygi są zdecydowanie najlepszym źródłem tego minerału. Możesz go otrzymać także z wołowiny, krabów i wzbogaconych płatków śniadaniowych.

Selen

Chroni Twoje komórki przed uszkodzeniem i infekcjami oraz utrzymuje prawidłową pracę tarczycy. Selen może również wspomagać mięśnie i zapobiegać chorobom związanym z wiekiem, takim jak demencja, niektóre rodzaje raka i choroby tarczycy. Wystarczy już jeden lub dwa orzechy brazylijskie dziennie. Zbyt duża ilość selenu może powodować wypadanie włosów i łamliwość paznokci.

Potas

Potas wspiera pracę serca, nerek, mięśni i nerwów. Może również chronić przed udarem, wysokim ciśnieniem krwi i osteoporozą. Dobre źródła to suszone morele, banany, szpinak, mleko i jogurt. Ewentualną suplementację skonsultuj z lekarzem, ponieważ selen może zakłócać działanie niektórych leków na nadciśnienie, migrenę i inne schorzenia.

Kwas foliowy

Ta naturalna forma witaminy B9 znajduje się w zielonych warzywach liściastych, orzechach, fasoli i innych produktach spożywczych. Pomaga we wzroście komórek i może chronić przed udarem i niektórymi nowotworami.

Błonnik

Błonnik jest potrzebny w każdym wieku, ale warto wiedzieć, że wraz z wiekiem staje się jeszcze ważniejszy. Chroni przed udarami, wspomaga wypróżnianie, a także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Podsumowanie

Wraz z wiekiem rośnie ryzyko niedoborów wielu witamin i minerałów. Warto zadbać o wzbogacenie swojej diety w produkty, które je zawierają, a jeśli nie jest to możliwe, wówczas można sięgnąć po suplementy. Jeżeli stosujesz leki, powinieneś ewentualną suplementację skonsultować z lekarzem.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.