Witamina B12
Pomaga w "tworzeniu" krwi i komórek nerwowych. Otrzymujesz ją naturalnie z pokarmów zwierzęcych, takich jak mięso, ryby, jajka i nabiał. Ok. 30% osób po 50. roku życia cierpi na zanikowe zapalenie żołądka, co utrudnia organizmowi wchłanianie tej witaminy z pokarmów. Do niedoborów mogą się przyczynić także niektóre leki.
Witamina D
Twoje ciało potrzebuje witaminy D do wchłaniania wapnia. Wspiera również prawidłowe działanie mięśni, nerwów i układu odpornościowego. Większość ludzi "otrzymuje" ją ze światła słonecznego, ale wraz z wiekiem nasz organizm jest coraz mniej zdolny do przekształcania promieni słonecznych w witaminę D. Ponadto warto zauważyć, że w naszym kraju nie ma aż tak dużo słońca, żeby mieć tej witaminy pod dostatkiem. Dobrym spożywczym jej źródłem są tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i sardynki.
Witamina B6
Witamina B6 wspomaga pracę układu odpornościowego, układu nerwowego, układu sercowo-naczyniowego i bierze udział w licznych procesach biochemicznych. Wraz z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na nią. Źródłem B6 jest ciecierzyca, wątróbka, tłuste ryby i wzbogacone płatki śniadaniowe.
Magnez
Pomaga organizmowi wytwarzać białko i kości oraz utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Możesz go zdobyć wraz z orzechami, nasionami i zielonymi warzywami liściastymi. Osoby starsze spożywają często zbyt mało magnezu, a ponadto zażywają leki, które dodatkowo mogą ten niedobór wzmagać
Probiotyki
Te „przyjazne” bakterie są dobre dla jelit. Pozyskujesz je ze sfermentowanej żywności, takiej jak jogurty lub kiszona kapusta, albo z suplementów. Mogą pomóc w problemach trawiennych, takich jak biegunka lub zespół jelita drażliwego, a nawet w alergiach.
Kwasy omega-3
Kwasy omega-3 są niezbędne dla naszego organizmu, żeby wspomóc wiele aspektów zdrowotnych. Są ważne dla zdrowia oczu, mózgu, chronią przed wieloma chorobami związanymi z wiekiem, m.in. przed chorobą Alzheimera, zapaleniem stawów, zwyrodnieniem plamki żółtej odpowiedzialnej za ślepotę. Kwasy omega-3 można pozyskać z żywności takiej jak tłuste ryby, orzechy włoskie, olej rzepakowy, siemię lniane, a także z dobrej jakości suplementów.
Cynk
Wspomaga zmysł węchu, wzroku i smaku oraz zwalcza infekcje i stany zapalne. Ostrygi są zdecydowanie najlepszym źródłem tego minerału. Możesz go otrzymać także z wołowiny, krabów i wzbogaconych płatków śniadaniowych.
Selen
Chroni Twoje komórki przed uszkodzeniem i infekcjami oraz utrzymuje prawidłową pracę tarczycy. Selen może również wspomagać mięśnie i zapobiegać chorobom związanym z wiekiem, takim jak demencja, niektóre rodzaje raka i choroby tarczycy. Wystarczy już jeden lub dwa orzechy brazylijskie dziennie. Zbyt duża ilość selenu może powodować wypadanie włosów i łamliwość paznokci.
Potas
Potas wspiera pracę serca, nerek, mięśni i nerwów. Może również chronić przed udarem, wysokim ciśnieniem krwi i osteoporozą. Dobre źródła to suszone morele, banany, szpinak, mleko i jogurt. Ewentualną suplementację skonsultuj z lekarzem, ponieważ selen może zakłócać działanie niektórych leków na nadciśnienie, migrenę i inne schorzenia.
Kwas foliowy
Ta naturalna forma witaminy B9 znajduje się w zielonych warzywach liściastych, orzechach, fasoli i innych produktach spożywczych. Pomaga we wzroście komórek i może chronić przed udarem i niektórymi nowotworami.
Błonnik
Błonnik jest potrzebny w każdym wieku, ale warto wiedzieć, że wraz z wiekiem staje się jeszcze ważniejszy. Chroni przed udarami, wspomaga wypróżnianie, a także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Podsumowanie
Wraz z wiekiem rośnie ryzyko niedoborów wielu witamin i minerałów. Warto zadbać o wzbogacenie swojej diety w produkty, które je zawierają, a jeśli nie jest to możliwe, wówczas można sięgnąć po suplementy. Jeżeli stosujesz leki, powinieneś ewentualną suplementację skonsultować z lekarzem.