Czosnek bez wątpienia wykazuje właściwości prozdrowotne. W badaniach Karin Ried i wsp. [1], 50 pacjentom podawano 960 mg ekstraktu czosnku (2.4 mg S-allylcysteiny) lub placebo. Eksperyment trwał 12 tygodni. Mierzono skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi po 4, 8 i 12 tygodniach. U pacjentów z leczonym, lecz niekontrolowanym nadciśnieniem (u których ciśnienie krwi skurczowe było ≥ 140 mm Hg, wyjściowo), stwierdzono wpływ podawania czosnku. W grupie, która otrzymywała 960 mg ekstraktu było ono niższe średnio o 10.2 ± 4.3 mm Hg, po 12 tygodniach kuracji.
Zmiana ciśnienia krwi u pacjentów, mających wyjściowo ciśnienie krwi skurczowe mniejsze, niż 140 mm Hg, nie była znacząca (gdy porównano grupę czosnku i placebo). Terapia ekstraktem czosnku była dobrze tolerowana (92%). Szczegółowa ocena danych [3] wykazała, iż w 7 na 8 meta-analiz badań odnotowano spadek ciśnienia krwi skurczowego, z kolei w 6 z 8 meta-analiz odnotowano spadek rozkurczowego ciśnienia krwi po kuracji czosnkiem.
Naukowcy próbowali ustalić związek, między spożywaniem warzyw i owoców a ryzykiem nowotworów. Uwzględniono dane o 10 000 różnych nowotworów i 17 000 danych kontrolnych. Okazało się, iż czosnek, cebula, por, szczypiorek, szalotka, zmniejszały ryzyko raka. W jednym z badań mężczyźni jedzący powyżej 10 g wspomnianych roślin dziennie, byli narażeni na 49% niższe ryzyko wystąpienia raka prostaty, w porównaniu do mężczyzn jedzących mniej, niż 2.2 g dziennie.
Z kolei nowe badanie Xiaoming Shi i wsp. [7] dowodzi, iż jedzenie czosnku ma wpływ na długość życia. Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od 27 437 Chińczyków, którzy wzięli udział w chińskim badaniu „Longitudinal Healthy Longevity”. Uczestnicy brali udział w eksperymencie w latach 1998-2011. Ich średni wiek wynosił wówczas 92.9 lat. Kiedy uczestnicy przystąpili do badania, odpowiadali na pytania dotyczące ich stylu życia. Pojawiły się również pytania dotyczące stosowania czosnku. Naukowcy śledzili uczestników do 2014 roku.
Uczestnicy badania, którzy jedli czosnek 5 razy w tygodniu lub częściej, byli narażeni na 11% mniejsze ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn, w porównaniu do uczestników badania, którzy jedli czosnek mniej, niż raz w tygodniu. Oznacza to, że częste spożycie czosnku wydłużało życie średnio o 3,2 roku.
W czasie 92 505 osobolat obserwacji, od stanu wyjściowego do 1 września 2014 r., zmarło 22 321 uczestników. Uczestnicy, którzy często (≥5 razy w tygodniu) lub sporadycznie (1-4 razy w tygodniu) spożywali czosnek, przeżyli dłużej, niż ci, którzy rzadko po niego sięgali (mniej, niż raz na tydzień). Uczestnicy, którzy spożywali czosnek od czasu do czasu byli narażeni na 8% niższe ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn, z kolei osoby sięgające po niego często były narażone o 11% mniejsze ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn.
Czosnek odstrasza zapachem, ale na szczęście jest dostępny w formie kapsułek. Jak widać ma wpływ na ciśnienie krwi, kancerogenezę, a więc także długość życia i ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn.
Źródła:Karin Ried “Aged garlic extract lowers blood pressure in patients with treated but uncontrolled hypertension: A randomised controlled trial” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378512210002276 https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/1130,budowa-i-czynnosc-nerek Lukas Schwingshackl “An umbrella review of garlic intake and risk of cardiovascular disease” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711315003359 Jolanta Małyszko „Nadciśnienie tętnicze a nerki” https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/1197,nadcisnienie-tetnicze-a-nerki Ann W. Hsing Anand P. Chokkalingam Yu-Tang Gao M. Patricia Madigan Jie Deng Gloria Gridley Joseph F. Fraumeni, Jr. “Allium Vegetables and Risk of Prostate Cancer: A Population-Based Study” https://academic.oup.com/jnci/article/94/21/1648/2912294 Turati F1, Rossi M1, Pelucchi C1, Levi F2, La Vecchia C “Fruit and vegetables and cancer risk: a review of southern European studies” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26148912 Xiaoming Shi, Yuebin Lv 1, Chen Mao 2, Jinqiu Yuan 2, Zhaoxue Yin 3, Xiang Gao 4 and Zuofeng Zhang “Garlic Consumption and All-Cause Mortality among Chinese Oldest-Old Individuals: A Population-Based Cohort Study” https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1504
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.