Wyniki badań naukowych wiążą wysokie spożycie cukrów, zwłaszcza tych zawierających fruktozę, z wieloma negatywnymi skutkami dla zdrowia takimi jak: otyłość u dzieci, choroba niedokrwienna serca, depresja, patologiczne zmiany wątroby (NAFLD), cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny, nowotwory, stan zapalny i stres oksydacyjny.
„Nie więcej niż 5 łyżeczek cukru dziennie”
Niedawno naukowcy dokonali przeglądu 8601 badań. Za stosunkowo bezpieczną, dzienną porcję cukru uznano 25 g. Jednak nie chodzi tu tylko o cukier, który sami dodajemy np. do napojów (kawa, herbata itp.), ale również cukier znajdujący się we wszystkich spożywanych produktach każdego dnia. A co, gdy tego cukru będzie jeszcze więcej?
Naukowcy ostrzegają
Każda dodatkowa porcja napoju słodzonego cukrem podawana w ciągu tygodnia wiązała się z 4% wyższym ryzykiem pojawienia się dny moczanowej,
Każda dodatkowa filiżanka dziennie napoju słodzonego cukrem wiązała się z 17% wyższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca,
Każda dodatkowa filiżanka dziennie napoju słodzonego cukrem wiązała się z 4% wyższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.
„Zalecamy ograniczenie spożycia cukrów naturalnie występujących w produktach lub cukrów dodanych do poziomu poniżej 25 g dziennie” – napisali naukowcy na łamach The BMJ. Autorzy zalecili również ograniczenie konsumpcji napojów słodzonych cukrem do mniej niż 1 porcji tygodniowo.
Źródła:
Emily Harris i in. Study: No More Than 6 Teaspoons of Added Sugar per Day https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2804241
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.