Promocja z okazji pierwszego dnia lata! Ceny wszystkich planów -25% z kodem "FITLATO" Skorzystaj z promocji

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jak powstaje zgaga i jak z nią wygrać

Jak powstaje zgaga i jak z nią wygrać
Zgaga, niestrawność, wzdęcia, uczucie ciężkości po posiłku. To bardzo często występujące dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Skąd się biorą i jak sobie z nimi radzić? Zgaga objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącym bólem za mostkiem.

Dlaczego tak się dzieje?

Pomiędzy żołądkiem, a przełykiem znajduje się zwieracz, który oddziela te dwa elementy układu pokarmowego od siebie. W momencie, gdy mamy zgagę zwieracz jest niedomknięty, a soki żołądkowe chlapią, trafiając do gardła i powodują nieprzyjemne uczucie pieczenia i mdłości.

Żołądek funkcjonuje prawidłowo i trawi, gdy jego pH jest silnie kwaśne. Śluzówka żołądka cały czas wytwarza kwas solny. Fizjologiczne procesy powstawania kwasu solnego w żołądku nie są w pełni znane. Przyjmuje się, że u zdrowego człowieka żołądek powinien wytwarzać od 1,5 do 2,5 litra soków trawiennych dziennie.

W wyniku sposobu życia, ciągłego pośpiechu, niedokładnego przeżuwania jedzenia oraz spożywania żywności przetworzonej, u wielu ludzi żołądek produkuje zbyt mało kwasu solnego. Prowadzi to do zaburzeń trawienie i wchłaniania.

Co dzieje się z pożywieniem, które nie jest prawidłowo strawione?

Fermentuje i gnije. To psujące się jedzenie powoduje najczęściej refluks, zgagę, wzdęcia, brzydki oddech, gazy, ciężkość w żołądku, naprzemiennie występujące zaparcia i rozwolnienia.

Podsumowując w większości wypadków zgaga spowodowana jest nie wystarczająco kwaśnym środowiskiem w żołądku, a nie jak przyjęło się uważać nadkwasotą.

Co dzieje się, gdy zażywamy tabletki na zgagę?

Neutralizujemy i tak już za mało kwaśny żołądek, Tabletki na zgagę mają działanie zasadotwórcze. W danym momencie przynoszą ulgę, ponieważ pH soków żołądkowych dostających się do przełyku jest wyższe tj. bardziej zasadowe.

Tabletki za zgagę nie rozwiązują więc problemu, a jedynie go maskują. W rzeczywistości, w dłuższej perspektywie czasu, przyczyniają się do pogłębienia dolegliwości.

Im kwaśniej w żołądku tym zwieracz oddzielający żołądek od przełyku bardziej się zaciska. Im mniej kwaśne jest to środowisko, tym bardziej zwieracz się luzuje i soki żołądkowe dostają się do przełyku.

Oznacza to, że aby usprawnić trawienie oraz pozbyć się refluksu i zgagi należy zakwaszać żołądek, a nie go neutralizować.

Skutecznym sposobem zakwaszenia żołądka i usprawnienia trawienia jest stosowanie kwasu L-askorbinowego (wit C) oraz fermentowanego octu jabłkowego.

Zaraz po przebudzeniu wypijamy szklankę letniej wody z witaminą C w proszku. Na początek pół małej łyżeczki. Ważne jest by nie zacząć od zbyt dużej dawki, ponieważ nadmiar kwasu L-askorbinowego podany naraz może spowodować przeczyszczenie.

Na 15 min przed kolejnymi posiłkami wypijamy ¼ szklanki letniej wody z łyżeczką fermentowanego octu jabłkowego. Ważne by nie był to ocet spirytusowy!

Z czasem ilość witaminy C oraz octu jabłkowego można zwiększać, jeśli zachodzi taka potrzeba. To znaczy wtedy, gdy nadal odczuwamy dolegliwości, niestrawność, zgagę, ciężkość na żołądku.

Jeśli powyższe metody nie działają, pozostaje kwas solny z betainą i pepsyną w kapsułkach, Stosowanie Betainy HCL należy skonsultować z lekarzem, zwłaszcza w przypadku osłabionej śluzówki żołądka i przełyku.

Osoby z wrzodami żołądka lub uszkodzoną śluzówką żołądka powinny najpierw wyleczyć wymienione dolegliwości. Dopiero w następnej kolejności mogą zająć się dokwaszeniem żołądka.

Podsumowując, leki zasadowe w większości przypadków maskują problem, w danym momencie przynoszą ulgę. Niestety nie przyczyniają się do usunięcia dolegliwości. Zgaga i niestrawność wynikają w większości przypadków z niedokwaszenia żołądka, a nie jak przyjęło się uważać z nadkwasoty. Sprawne trawienie to podstawa zdrowia. Jesteśmy nie tym, co jemy ale tym co wchłaniamy,


 

W artykule mówimy o: Zdrowie