IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Kolorowe warzywa i owoce - które z nich są najzdrowsze?

Kolorowe warzywa i owoce - które z nich są najzdrowsze?
Latem nasza dieta jest lżejsza, zdrowsza i smaczniejsza. W sezonie letnim mamy największy wybór owoców i warzyw, które w tym czasie są wyjątkowo pyszne i najbardziej kolorowe! W tym artykule dowiesz się, skąd biorą się różne kolory owoców i warzyw oraz które z nich są najzdrowsze!

Fitochemikalia

Fitochemikalia to naturalnie substancje, które możemy znaleźć w żywności pochodzenia roślinnego.
Owoce i warzywa uzyskują swój atrakcyjny, kolorowy wygląd i zapach właśnie dzięki fitochemikaliom, które poza pięknym kolorem napełniają je także zdrowymi związkami. Te najbardziej kolorowe są najzdrowsze i najbogatsze pod względem witamin, przeciwutleniaczy i błonnika.

Fotochemikalia w owocach i warzywach pochodzą z trzech głównych typów pigmentów:

  • karotenoidów - kolor pomarańczowy i żółty;
  • flawonoidów - kolor niebieski, czerwony i kremowy;
  • chlorofilu - kolor zielony.

Jedz kolorowo na zdrowie!

Mnóstwo badań potwierdza, że jedzenie warzyw i owoców niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych dla ciała i umysłu. Każdego dnia powinniśmy wypełniać naszą dietę warzywami i owocami. Warto pamiętać, że różne kolory warzyw i owoców mają różne korzyści zdrowotne i to, po które z nich sięgamy, jest istotne.

  • Czerwone - są bogate w witaminę C, witaminę A, potas i przeciwutleniacze.
  • Żółto-pomarańczowe - bogate w witaminę C, witaminę A i potas, dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają wzrok.
  • Białe - są dobre dla serca oraz pomagają kontrolować poziom cholesterolu.
  • Zielone - bogate w potas i witaminę K, przeciwutleniacze i błonnik. Wspomagają zdrowie kości i zębów oraz dobrze wpływają na wzrok.
  • Niebiesko-fioletowe - dbają o zdrowie układu moczowego i usprawniają pamięć.

Wraz z tak ogromną różnorodnością kolorowych warzyw i owoców z powodzeniem możemy uniknąć nudy w diecie. Odstaw słodkie, przetworzone przekąski i zastąp je soczystymi, słodkimi owocami. Pozwoli to nie tylko utrzymać zgrabniejszą sylwetkę, ale przede wszystkim zadbać o zdrowie!

Źródła: https://healthyeating.sfgate.com/colors-vegetables-nutrients-2311.html

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.