Picie wyciskanych soków jest ostatnio dość popularne, zarówno jako dodatek do diety, jak i forma na oczyszczenie organizmu (np. poprzez picie tylko i wyłącznie soków przez kilka dni). Wiele osób uważa, że jest to dobry sposób na odchudzanie. Pojawia się jednak pytanie, czy tak jest w rzeczywistości? Niekoniecznie.... Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego picie
samych soków owocowych i warzywnych nie jest skuteczną strategią odchudzania na dłuższą metę.
Płyny nie są tak sycące jak pokarmy stałe
Jednym z największych problemów diet opartych na płynach jest to, że organizm nie najada się tak płynnym pokarmem, jak stałym. Ciężko jest zatem zastąpić większą część kalorii sokami, bo nie są one zbyt sycące. Jeśli zamiast obiadu wypijesz szklankę pomarańczowego soku, to za chwilę i tak będziesz głodna, i zjesz w konsekwencji więcej.
Wyciskane soki nie są "przyjazne" dla poziomu cukru we krwi
Innym powodem, dla którego picie soków, zwłaszcza owocowych, prowadzi do większego głodu, jest eliminacja błonnika. Gdy wyciskasz sok z owoców, zachowujesz nie więcej niż 10% błonnika, ale za to cały cukier z tych owoców. Błonnik ogranicza wzrost poziomu cukru we krwi, który występuje podczas jedzenia posiłku, i spowalnia uwalnianie insuliny. Bez błonnika uzyskuje się wysoki skok cukru, a po kilku godzinach gwałtowny jego spadek. Wtedy pojawia się głód i zaczynasz mieć ochotę na jakieś konkretne jedzenie. Ponadto poziom insuliny wzrasta bardziej i utrzymuje się dłużej, co ułatwia przechowywanie tkanki tłuszczowej. Opierając swoją dietę na sokach owocowych, stwarzasz warunki, które ułatwiają odkładanie tłuszczu, a do tego nadal jesteś głodna!
Brak białka
Białko jest najbardziej sycącym makroelementem, a soki owocowe i warzywne praktycznie nie mają go wcale. Pijąc same soki, ciężko będzie Ci poczuć sytość. Co więcej, białko chroni Twoje mięśnie, więc jego brak w diecie może przyczynić się do ich utraty w czasie odchudzania.
Dużo kalorii i cukru
Jeśli wyciskasz sok z owoców, otrzymujesz skoncentrowaną ilość cukru bez błonnika i białka. W zależności od tego, jakich używasz owoców (i w jakiej ilości), możesz uzyskać naprawdę kaloryczny napój. Dlatego, jeśli liczysz kalorie w swojej diecie, nie zapomnij uwzględnić także tych wyciskanych soków. Przemyśl też, czy nie lepiej będzie zastąpić sok całymi owocami i warzywami. Może się okazać, że dzięki temu obniżysz spożycie kalorii i będziesz bardziej najedzona, a więc i zadowolona.
Tracisz naturalną synergię obecną w owocach
Całe owoce i warzywa są pełne witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Wyciskanie soków oddziela te składniki od siebie i zmniejsza ich naturalną synergię. Niektóre przeciwutleniacze w sokach są związane z błonnikiem, więc po usunięciu błonnika tracisz korzyści także z przeciwutleniaczy.
Podsumowanie
Jeśli lubisz wyciskane soki, staraj się wybierać kompozycję, w której przeważać będą nieskrobiowe warzywa, a owoce będą jedynie smakowym dodatkiem. Warzywa zawierają mniej cukru i nie powodują takiego samego wzrostu poziomu cukru we krwi jak owoce. Za wszelką cenę natomiast unikaj soków komercyjnych, ponieważ są pełne cukru i innych wypełniaczy. Jeżeli lubisz płynne posiłki, to lepszą opcją będą koktajle. Mają gęstszą konsystencję i są bardziej sycące niż zwykły sok. Ponadto zawierają błonnik i w łatwy sposób możesz do nich dodać białko, np. odżywkę białkową. Uzyskasz dzięki temu pełnowartościowy posiłek.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.