Dieta bogata w węglowodany o wysokim IG
Powszechnie wiadomo, iż wysoka glikemia popsiłkowa przyczynia się do utraty słuchu. Potwierdzili to australijscy naukowcy, którzy przebadali około 3 tysięcy osób w wieku 50 lat. Okazało się, iż u ludzi, których dieta obfituje w słodycze, słodzone napoje i ….. ryzyko powstania ubytków słuchu w jest zdecydowanie większe. Dlatego jeżeli cenisz sobie swój słuch, zminimalizuj lub wyeliminuj zupełnie ze swojego jadłospisu wszelkie dosładzane produkty.
Zbyt niska podaż kwasów tłuszczowych
Faktem jest, iż w naszym klimacie zbyt rzadko dostarczamy pokarmów będących źródłem kwasów tłuszczowych Tymczasem amerykańscy naukowcy wykazali, że u osób spożywających minimum 2 razy w tygodniu tłuste ryby morskie, znacznie zmniejsza się ryzyko wystąpienia utraty słuchu w późniejszym wieku, w porównaniu z osobami, które ryby spożywają rzadziej niż raz w tygodniu. Tak więc profilaktyka słuchu, to kolejny dobry powód, aby włączyć do swojego jadłospisu ryby morskie.
Niedobory kwasu foliowego i B12
Okazuje się, iż bardzo często uszkodzenia słuchu w wieku podeszłym są konsekwencją niedoboru tych dwóch składników odżywczych w codziennej diecie, co potwierdzili naukowcy holenderscy jak również amerykańscy. U osób, które przebadano zaobserwowano istotny związek pomiędzy obniżoną zawartością kwasu foliowego i B12 a ryzykiem wystąpienia uszkodzeń słuchu.
Niedobory D
Udowodniono już niejednokrotnie, iż w szczególnych przypadkach unikanie w codziennym jadłospisie źródeł D oraz niezbyt częsta ekspozycja odsłoniętego ciała na działanie promieni słonecznych może skutkować pogorszeniem słuchu.
Podsumowanie
Sposób odżywiania w sposób istotny wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Znaczny udział w diecie wysokoglikemicznej żywności, a także niedostateczna podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, witaminy B12 oraz witaminy D może okazać się w dłuższej perspektywie niekorzystne dla słuchu.