Cukry rafinowane
Cukier rafinowany kryje się w wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza tych w znacznym stopniu przetworzonych. Zazwyczaj występuje w nich pod postacią sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego, dekstrozy, syropu kukurydzianego i innych pokrewnych składników. Szczególnie zasobne w cukry dodane są: słodycze – w tym również domowe wypieki, owocowy nabiał, przetwory owocowe – np. dżemy, konfitury, soki, syropy, a także pieczywo, dania typu instant, produkty śniadaniowe, wędliny, etc. Badania naukowe wskazują jednoznacznie, iż opieranie menu na wyżej wymienionych produktach żywnościowych skutkuje nasileniem wewnątrzustrojowych stanów zapalnych, czego skutkiem może być rozwój chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca i wielu innych. Permanentnie podwyższony poziom cukru we krwi (hiperglikemia) upośledza funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększając ryzyko wystąpienia poważnych dolegliwości.
Tłuszcze utwardzone
Kwasy tłuszczowe trans są niezwykle groźnym składnikiem naszej diety. Ich skoncentrowanym źródłem są produkty zawierające w składzie: utwardzony tłuszcz roślinny, uwodorniony olej roślinny lub tłuszcz cukierniczy. Dodatki te są niezwykle tanie, więc często wykorzystywane przez producentów żywności, w tym jako dodatke słodyczy czy nawet – uwaga płatków śniadaniowych. Obecne są także w margarynach twardych używanych powszechnie do wypieku domowych ciast. Znajdziemy je również w produktach głęboko smażonych, takich jak np. frytki oraz produktach gotowych do spożycia. Warto wystrzegać się tego typu żywności – nie ma wątpliwości, iż kwasy tłuszczowe trans są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. Naukowcy i specjaliści zajmujący się żywieniem przekonują iż wyeliminowanie kwasów tłuszczowych trans z diety znacznie zmniejsza ryzyko chorób, u podłoża których leży stan zapalny.
Przetworzone mięso
Opieranie menu na przetworzonym mięsie może nasilać wewnątrzustrojowe procesy zapalne. Procesy technologiczne związane z produkcją wyrobów wędliniarskich przyczyniają się do wzbogacenia finalnych produktów o związki działające prozapalnie. Skutkiem tego jest nasilenie procesu wewnątrzustrojowej inflamacji, co przyczyniać się może do rozwoju wielu chorób – w tym również miażdżycy, cukrzycy i nowotworów. Warto tutaj dodać, że większość badań naukowych wskazujących na rzekomo negatywny wpływ konsumpcji mięsa na stan zdrowia człowieka odnosi się w rzeczywistości do skutków spożywania mięsa przetworzonego.
Tłuszcze zasobne w kwasy omega 6
Spożywanie olejów roślinnych i margaryn będących źródłem znacznych ilości kwasów omega 6 może okazać się niebezpieczny dla zdrowia. I tak olej słonecznikowy, sojowy, olej z pestek winogron czy także orzeszki ziemne, nie powinny zajmować ważnego miejsca w diecie. Dzieje się tak ze względu na to, iż nadmiar kwasów omega 6 w stosunku do kwasów omega 3 nasila przebieg procesów zapalnych. Należy również zachować szczególną ostrożność podczas wyboru tłuszczów do obróbki termicznej – wyżej wymienione oleje również się do tego celu nie nadają, gdyż w wyniku ich podgrzewania powstają szkodliwe dla zdrowia związki. Opcją korzystniejszą dla krótkotrwałego smażenia stanowią: olej kokosowy, masło klarowane, smalec, olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
Podsumowanie
Niewłaściwe komponowanie jadłospisu i nieprzykładanie uwagi do jakości spożywanych produktów doprowadza do nasilenia procesów zapalnych, przyczyniając się do rozwoju wielu dolegliwości. Jeżeli zależy Ci na zdrowiu – rozważnie dobieraj produkty i staraj się unikać pokarmów i składników działających proinflamacyjnie.