IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego a dieta wegetariańska

Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego a dieta wegetariańska
Czy dieta wegetariańska może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego? Jak wiadomo, jedzenie warzyw i owoców to recepta na lepsze zdrowie. Duża ilość witamin, minerałów oraz błonnika sprzyja utrzymaniu zdrowej masy ciała i zmniejsza ryzyko wielu schorzeń. Badania wykazały, że wegetarianie żyją średnio nieco dłużej niż przeciętny człowiek jedzący mięso. Co ciekawe, unikanie mięsa może nas ochronić także przed nowotworami, m.in. jelita grubego.

Odmian wegetarianizmu jest sporo, ale wszystkie zmniejszają ryzyko zachorowania. Spośród czterech kategorii wegetarian, peskatarianie – ci, którzy również jedzą ryby – odnotowali najniższe ryzyko zachorowania na raka - 49%. Następni w kolejności byli wegetarianie, którzy spożywali mleko i jajka (laktoowowegetarianie), weganie i semiwegetarianie.

Czynnik ryzyka

Nauka poczyniła duże postępy, jeśli chodzi o zapobieganie oraz leczenie różnych chorób, w tym także nowotworów. Nie zmienia to jednak faktu, że eliminowanie czynników ryzyka, takich jak zła dieta, jest bardzo ważne (podobnie jak w przypadku wielu innych schorzeń). Sugerowanie, że wszyscy powinni zrezygnować z jedzenia mięsa, aby zapobiec rakowi jelita grubego, jest przesadą, ale nie da się ukryć, że osoby, które go nie jedzą, lub ograniczają, chorują rzadziej.

Co mówią badania?

W jednym z badań przez 7 lat obserwowano ponad 70 tysięcy osób, które w większym lub mniejszym stopniu ograniczały mięso w diecie. W rozmowie z The Journal główny naukowiec, dr Michael Orlich, adiunkt medycyny prewencyjnej na uniwersytecie, powiedział, że u uczestników badania, którzy ograniczyli lub zrezygnowali z mięsa, odnotowano znacznie mniej przypadków raka jelita grubego niż w ogólnej populacji USA. Przyczynił się do tego fakt, że badani jedli mniej mięsa, ale także dlatego, że zjadali więcej produktów roślinnych, w których jest błonnik - ważny składnik naszej diety, który powiązany jest z mniejszym ryzykiem nowotworów.

Potencjalne inne korzyści

Wykazano, że poza zmniejszaniem ryzyka raka, diety wegetariańskie obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i wagę, a co za tym idzie ryzyko otyłości i chorób serca oraz innych chorób przewlekłych. Badanie Orlicha pokazuje, że nie musisz być wegetarianinem w 100%, aby czerpać korzyści z tego systemu odżywiania. Jedzenie ryb dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, utrzymuje zdrowie mózgu i serca i zapobiega niektórym nowotworom. Wykazano, że nawet semiwegetariańska dieta, polegająca na jedzeniu roślin i okazjonalnie mięsa, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Tak więc nawet jeśli nie chcesz całkowicie rezygnować z mięsa, to warto choć trochę je ograniczyć.

Źródła: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2174939 https://www.wsj.com/articles/vegetarian-diet-lowers-risk-for-some-cancers-study-finds-1425913215

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.