Pułapki odchudzania
Jedzenie to zawsze temat na topie – czy to na siłowni, czy w sklepie, ze znajomymi czy nieznajomymi,...
Plastikowe pojemniki a uczucie głodu
Plastikowe pojemniki na jedzenie to dla wielu osób nieodłączny gadżet pozwalający na realizację założeń...
Jak działa kortyzol?
Chociaż wbrew obiegowym przekonaniom kortyzol nie jest „złym” hormonem, to bez wątpienia nadmierna jego...
Pieczenie czy smażenie – co lepsze?
Jedną z najbardziej popularnych i prostych form obróbki termicznej jest smażenie. Przygotowywanie potraw...
Ile powinnam ważyć?
Jednym z podstawowych parametrów antropometrycznych świadczących o kondycji fizycznej i zdrowotnej organizmu...
Apetyt na niezdrowe jedzenie a dieta redukcyjna
Niejeden plan ukierunkowany na redukcję tkanki tłuszczowej nie wytrzymał konfrontacji ze smakołykami...
Czy McDonald's nie szkodzi olimpijczykom?
W ostatnim czasie media społecznościowe obiegły fotografie m.in. gigantycznej kolejki przed darmowym...
Czy ilość posiłków ma znaczenie?
W ostatnim czasie spopularyzowaniu uległo dość swobodne podejście do kwestii planowania diety, w ramach...
Białko pszeniczne – fakty i mity
Białko pszeniczne powszechnie jest uznawane za gorsze dla kulturysty, ale czy słusznie? Przede wszystkim...
Bóle brzucha po mleku
Dla wielu osób mleko i jego przetwory to integralne składniki codziennego menu. Nie wszyscy jednak dobrze...
Zgubne skutki oglądania telewizji
Pomimo, iż wszyscy dziś narzekają na brak czasu, to fakty są takie, że „wolną chwilę” na oglądanie telewizji...
Czy przytyję po rzuceniu palenia?
Kiedy dbamy o siebie, ćwiczymy i dobrze się odżywiamy, w pewnym momencie zaczynamy zwracać uwagę na coraz...
Czy słodziki tuczą? Część III
W poprzednich częściach niniejszego artykułu poruszona została kwestia wpływu niskokalorycznych zamienników...
Adaptogeny – bezpieczna i skuteczna ashwagandha
Ashwagandha to w medycynie ajurwedyjskiej jedno z najważniejszych ziół. Najcenniejszy z krzewu ashwagandhy...