Przygotowania do zawodów kulturystyki naturalnej – wykorzystanie strategii wspieranych przez badania naukowe
W jednym ze swoich poprzednich artykułów przedstawiłem wyniki badania określającego wpływ przygotowań...
Okulary przeciwsłoneczne w sporcie
Promieniowanie słoneczne działa na nasze oczy o każdej porze roku i w każdym momencie. Wielu z nas pamięta...
Efekt ojcostwa
Często sugeruje się, iż kobiety po urodzeniu dziecka przestają dbać z należytą uwagą o swój wygląd i...
Dlaczego w czasie upałów nie chce się jeść?
Chyba każdy miał w swoim życiu możliwość zaobserwowania dość ciekawej prawidłowości, która dotyczy wpływu...
Oglądanie telewizji i brak aktywności fizycznej w młodym wieku
Pomimo powszechnego nagłaśniania i promowania faktu, iż aktywność fizyczna pełni nieocenioną rolę w zachowaniu...
Papryka – niedoceniane warzywo
Papryka należy do warzyw, po które sięgamy dość często, a zarazem które spożywamy w symbolicznych ilościach,...
Czy CrossFit jest bezpieczny?
CrossFit to jedna z najbardziej popularnych form wysiłku w ostatnim czasie. Zwolennicy przekonują, że...
Zatrucia pokarmowe – elementarz profilaktyki
Oprócz niesprzyjających warunków atmosferycznych zatrucia pokarmowe są drugą najczęstszą okolicznością...
Nowe formy kreatyny – kontrowersje
Kreatyna jest jednym z najlepiej przebadanych suplementów diety dostępnym legalnie dla sportowców. Z...
8 zasad bezpiecznej redukcji – część druga
W jednym z poprzednich artykułów zainicjowałem temat traktujący o „bezpiecznej walce z tkanką tłuszczową”,...
Nadmierna masa ciała – skutek przyjmowania leków
Nie ulega wątpliwości, że głównymi przyczynami nadwagi i otyłości są czynniki żywieniowe i brak aktywności...
Co się dzieje z organizmem podczas długotrwałego odchudzania?
Chociaż nadmiar tkanki tłuszczowej bywa dla organizmu sporym obciążeniem, to nie zawsze jest tak, że...
Jedzenie w restauracji jest lepszą alternatywą dla fast- foodów?
Konsumpcja poza domem, posiłków innych niż własnoręcznie przygotowane, wśród osób dbających o zdrowie...
Chleb jak narkotyk?
Kiedy w ramach swojej pracy zawodowej, podczas wywiadu żywieniowego pytam swoich klientów o produkt żywnościowy,...