Przyszła jesień, zawiało chłodem. Sezon kichania, prychania w pełni. Gdzie się nie obejrzymy, ktoś jest przeziębiony, osłabiony, kicha, kaszle. Co zrobić, by uchronić się przed przeziębieniem? Zazwyczaj, gdy dopada nas przeziębienie, udajemy się do sklepu po miód, cytrynę i imbir. Często sięgamy również po witaminę C. Czy to dobrze? Generalnie tak, jest jednak pewnie „ale”.
Cytryna kojarzy nam się z witaminą C, jest żółta i kwaśna. W rzeczywistości cytryna zawiera w 100 g jedynie 50 mg witaminy C. To tyle, co w 100 g kapusty lub 200 g pomidora. Jeśli do herbaty dajemy plasterek cytryny, to ilości witaminy C są śladowe.
Jakie są naturalne bogate źródła witaminy C?
Czerwona papryka (144 mg/100 g), czarna porzeczka (183 mg/100 g), natka pietruszki (177 mg/100 g), kiwi (59 mg/100 g). Dużo więcej witaminy C dostarczymy sobie, wypijając zielonego szejka na bazie natki pietruszki i kiwi, a także chrupiąc czerwoną paprykę, niż pijąc herbatę z plasterkiem cytryny.
Imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne, ma działanie rozgrzewające. Warto sięgać po niego w czasie przeziębienia. Dobrym pomysłem jest napar z imbiru z dodatkiem cytryny i miodu. W tym celu należy zetrzeć imbir i dodać go do gotującej się na małym ogniu wody. Po około 5 min napar należy przecedzić, następnie dodać miód i sok z cytryny.
Działaniem przeciwzapalnych charakteryzuje się również kurkumina. W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej jest ceniona jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny. Do naparu z imbiru dodajmy więc również łyżeczkę kurkumy.
Jeśli dopada nas przeziębienie, warto wspomóc się dodatkową suplementacją. Ciekawym i skutecznym pomysłem jest przepis na leczniczego domowego Sprite. Na szklankę letniej wody dodajemy 1 łyżeczkę kwasku L-askorbinowego lewoskrętnego oraz 1 łyżeczki miodu lub ksylitolu. W ciągu kilkunastu godzin wypijamy od 2 do 5 szklanek takiego napoju. Objawy przeziębienia, takie jak katar, kaszel, ból gardła, mijają.
Ważne, by w porę zacząć działać
Profilaktycznie, by zapobiegać przeziębieniom i wzmacniać odporność, dbajmy o dostarczanie witaminy C na co dzień, nie tylko wtedy, gdy czujemy się, że coś na „łapie”. Warto również suplementować Tran. Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Z kolei witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nią chorobotwórczych drobnoustrojów.
Podsumowanie
Gdy dopada nas przeziębienie, warto dostarczać sobie większe dawki witaminy C oraz naturalne substancje o działaniu przeciwzapalnym. Wbrew powszechnej opinii cytryna nie jest bogatym źródłem witaminy C.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.