Cierpisz na zespół jelita drażliwego (IBS)? Jest sposób, by się z tą przypadłością uporać!
Jeżeli należysz do osób, którym permanentnie coś „przelewa się” w jelitach, jeżeli przez kilka godzin...
Grubasy z powołania – otyłość w ujęciu ewolucyjnym
Grubasy z powołania, czyli otyłość w ujęciu ewolucyjnym. Choć otyłość jest bezpośrednią konsekwencją...
Grubi na własne życzenie – czyli w jaki sposób tyjemy?
Tyjemy, gdy jemy więcej niż wynoszą nasze potrzeby energetyczne – to fakt. Mechanizm powstawania otyłości...
Epidemia nadwagi i otyłości
Otyłość to choroba, w której nadmiar tkanki tłuszczowej jest na tyle wysoki, że doprowadza do negatywnych...
Dlaczego warto jeść ryby?
O tym, że ryby stanowią cenny składnik zdrowej, zbilansowanej diety powszechnie wiadomo. Nie wszyscy...
Omega 3 a walka z astmą
W naszym kraju na astmę choruje około 10% społeczeństwa. Astma oskrzelowa jest chorobą przewlekłą o podłożu...
Dodatki „E” rujnują nasze zdrowie?
To, że warto czytać etykiety produktów żywnościowych nie ulega żadnej wątpliwości. Często bowiem owe...
Tłuste nieporozumienia. Czyli „roślinny” nie oznacza „zdrowy”
W obiegowym ujęciu utarło się, że tłuszcze roślinne są zdrowe, a tłuszcze zwierzęce – niezdrowe. Z takiego...
Cukier brązowy kontra cukier biały – który jest zdrowszy?
Sacharoza, czyli popularny cukier stołowy, obecna jest praktycznie w każdym domu. Nawet jeżeli nie zajmuje...
Który słodzik wybrać?
Odkąd wiadomo, że nadkonsumpcja cukrów rafinowanych masowo dodawanych do żywności przyczynia się do otyłości...
Dlaczego tak łatwo zyskać, a tak trudno jest pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej?
Świadomość społeczna dotycząca wpływu sposobu żywienia na stan zdrowia systematycznie rośnie. Pojawiła...
Po co nam białko?
Jeśli należysz do osób, które choć trochę interesują się dietetyką i sportem w ujęciu praktycznym, zapewne...
Polecane suplementy dla kobiet
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zapewnić organizmowi kobiety wszystkich koniecznych do właściwego...
Antybiotyki w mięsie: są czy ich nie ma?
W artykułach i rozmaitych dyskusjach na temat jakości żywności pochodzenia zwierzęcego często poruszana...