Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Zmniejszenie spożycia soli obniża ryzyko wystąpienia udaru i zawału

Zmniejszenie spożycia soli obniża ryzyko wystąpienia udaru i zawału
Na temat soli i konsekwencji nadmiernego jej spożywania od wielu lat mówi się sporo. Niestety, na niewiele zdają się apele środowisk medycznych, Polacy bowiem nadal namiętnie przesalają konsumowane na co dzień potrawy. Również producenci żywności nie bardzo chcą zmniejszyć ilość dodawanej soli do swoich produktów. Problemem powszechnym jest więc nadmiar sodu w diecie. Tymczasem istnieją przesłanki ku temu by sądzić, iż przesadnie wysokie spożycie tego składnika zwiększa ryzyko rozwoju chorób takich jak nadciśnienie. Opublikowane niedawno badania sugerują także, iż redukcja spożycia soli powoduje spadek ciśnienia tętniczego i – uwaga – zmniejszenie ryzyka udaru mózgu!

Polacy lubią słone

Dobra wiadomość jest taka, że ostatniej dekadzie zauważyć można zmniejszenie spożycia soli zarówno tej używanej w gospodarstwach domowych jako dodatek do przygotowywanych potraw (o około 30%), jak i tej pochodzącej z przetworzonej żywności (o około 12%, co związane jest z mniejszym spożyciem pieczywa). Niemniej jednak ciągle dawka soli przyjmowana wraz z pokarmem jest dość duża i wynosi od 10 do 14g! Jest to zdecydowanie zbyt dużo, zwłaszcza w przypadku osób o niskiej aktywności fizycznej. W przypadku sportowców sytuacja wygląda inaczej, bo intensywny wysiłek fizyczny istotnie zwiększa zapotrzebowanie na sód, niemniej jednak dwucyfrowe wartości dawek soli potrzebne bywają jedynie w odosobnionych przypadkach, przy ekstremalnych wysiłkach (maratony, triatlony).

Ciekawe wyniki badań

Badania naukowe przeprowadzone na osobach z nadciśnieniem tętniczym, w których zastosowano dietę charakteryzującą się zmniejszonym udziałem soli w porównaniu do ilości wyjściowych zaobserwowano, iż przy spożyciu tego składnika na poziomie ok 7,5g na dobę powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego w podobnym stopniu jak zastosowanie jednego z popularnych farmaceutyków. Przy dalszej redukcji spożycia soli do 6g na dzień ryzyko zawału i udaru spadać może nawet o około 20 – 25%!

Dość ciekawych danych w materii wpływ spożycia sodu na ryzyko nagłych incydentów zdrowotnych dostarczają badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii w latach 2011 – 2013. Otóż okazuje się, że w tym okresie tylko liczba śmiertelnych zawałów i udarów zmniejszyła się odpowiednio o 40 i 42%. Po starannej analizie danych źródłowych wyszło na jaw, że głónwą przyczyną tej gwałtownej, aczkolwiek pożądanej zmiany było obniżenie spożycia soli przez Brytyjczyków o około 15%. Zabieg ten ocalił niema 10 tysięcy ludzkich istnień!

Wnioski

Chociaż sód jest niezbędnym pierwiastkiem naszej diety, to niestety często zdarza się, że spożywamy go zbyt wiele. Fakt ten sprzyjać może rozwojowi nadciśnienia tętniczego i zwiększać ryzyko zawałów i udarów. Istnieją dane naukowe, które sugerują, iż zmniejszenie konsumpcji soli istotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia tych przypadłości.

 

W artykule mówimy o: Zdrowie