Pięć pomysłów na zdrowe śniadanie

Aby Twój pierwszy posiłek w ciągu dnia był nie tylko zdrowy, ale i smaczny, wcale nie potrzebujesz do jego skomponowania wymyślnych produktów z frazą typu „fit” na opakowaniu. Zdrowe śniadanie powinno być odpowiednio zbilansowane, zgodnie z indywidualnymi potrzebami Twojego organizmu, jednak istnieje kilka prostych, uniwersalnych zasad, które warto uwzględnić podczas komponowania posiłków: należy uwzględnić produkty nisko przetworzone, będące źródłem nie tylko białka, tłuszczy i węglowodanów, ale również składników o charakterze nieenergetycznym, takich jak witaminy, składniki mineralne czy związki fenolowe, występujące w świeżych warzywach i owocach. Poleca się natomiast unikać produktów wysoko przetworzonych, dosładzanych (czy to sacharozą, fruktozą czy syropem glukozowo- fruktozowym) i dosalanych.

Przeczytaj koniecznie:

Odchudzasz się? Zjedz jajko na śniadanie!
  • Kanapki z razowego pieczywa

Jeżeli chcemy zjeść kanapki z czymś „konkretnym” to warto używać wędlin o wysokiej jakości, a jeszcze lepiej jest zastąpić je gotowanym lub pieczonym mięsem, (którego można więcej uwzględnić np. podczas przygotowywania obiadu). Upieczone lub ugotowane mięso doskonale nadaje się do kanapek – nie tylko na śniadanie, ale również na drugie śniadanie czy kolację.  Pieczywo należy wybierać takie, które otrzymane jest z mąki z pełnego przemiału (niektóre chleby i bułki są barwione karmelem i "udają" produkty razowe). Jeżeli dysponujesz akurat rano chwilą wolnego czasu, możesz także zaserwować sobie tosty.  Pieczywo można posmarować masłem lub skropić oliwą. Śniadanie powinno także uwzględniać porcję warzyw. Do kanapek znakomicie nadają się: sałata, ogórek kiszony, pomidor, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, etc.  Kanapki z wędliną to nie jedyna możliwość, -  równie dobrym wariantem będą kanapki z twarogiem lub jajkiem – pamiętać jednak należy o uwzględnieniu świeżych warzyw. Korzystnym dodatkiem do kanapek jest owoc, np. jabłka, brzoskwini, malin czy jagód, który można zjeść jako deser. 

  • Jajecznica

Kolejna propozycja dla osób, które nie wyjdą z domu przed zjedzeniem konkretnego i solidnego śniadania. Wbrew pozorom – przy odrobinie wprawy nie zajmuje aż tak dużo czasu. Wystarczy wbić jaja na rozgrzaną patelnię i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec całość przyprawiamy i posypujemy szczypiorkiem. Koniecznie należy uwzględnić minimum 2 ulubione warzywa – np. pomidora, paprykę, ogórka, kiełki warzyw, etc. , oraz pieczywo razowe.

  • Owsianka z jogurtem i owocami

Płatki owsiane na śniadanie to wariant,  który może się nigdy nie znudzić, ze względu na to, iż można go modyfikować dosłownie na milion sposobów. Podstawa przygotowania jest zawsze taka sama: płatki owsiane (górskie) należy zalać wrzątkiem i pozostawić na około 15 minut, aby nasiąkły. Można również zalać je wieczorem letnią wodą i wówczas rano będę gotowe do spożycia. Natomiast to czego do nich dodamy, zależy już tylko od fantazji i upodobań. Warto uwzględnić owoce – np. jabłka, brzoskwinie, banany, jagody, maliny i inne; orzechy – nerkowce, migdały, orzechy włoskie; nasiona – dyni, zmielone siemię lniane. Korzystnym dodatkiem będą także wiórki kokosowe,  odrobina pokruszonej gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% czy szczypta cynamonu.

  • Ryż na mleku

Ryż na mleku warto przygotować wieczorem. Rano wystarczy dodać serek wiejski – najlepiej o płynnej konsystencji z wyraźnie oddzielonymi ziarnami, a także ulubione świeże owoce i otręby owsiane. Pożądanym dodatkiem będą także orzechy, np. nerkowce, migdały lub orzechy włoskie.

  • Kasza jaglana

Kasza jaglana nie cieszy się zbyt dużą popularnością, a szkoda, bo to naprawdę wartościowy produkt, o łagodnym i nienarzucającym się smaku.  Podobnie jak w przypadku płatków owsianych czy ryżu stanowi doskonały punkt wyjścia do opracowania smacznego i zdrowego śniadania. Po ugotowaniu należy jedynie uwzględnić dodatki w postaci kawałków świeżych owoców, orzechów i otrębów owsianych.

  • Podsumowanie

Przygotowanie zdrowego i wartościowego śniadania nie wymaga karkołomnych zabiegów kuchennych ani znacznych nakładów finansowych. Wystarczy wiedza plus odrobina zaangażowania, a Twój pierwszy posiłek nie tylko będzie pożywny, ale i smaczny. Pamiętaj jednak, aby nie zepsuć wszystkiego nieodpowiednim napojem – idealnie do śniadania pasuje niesłodzona herbata – najkorzystniej zielona lub kawa.