Pięć powodów dla których warto jeść awokado

Awokado to owoc wyjątkowy, nie tylko ze względu na nietuzinkowy smak ale także – wartości odżywcze. Jeśli do tej pory go nie jadłeś, to żałuj i czym prędzej włącz do swojej diety, masz bowiem ku temu przynajmniej pięć dobrych powodów!

Przeczytaj koniecznie:

Awokado w sportowej diecie

Awokado to znakomite źródło tłuszczu

Boisz się tłuszczu? Niesłusznie, tłuszcz może być przyjacielem Twojego zdrowia i Twojej sylwetki o ile pochodzić będzie z odpowiednich źródeł. Awokado dostarcza sporej dawki kwasu oleinowego (tego samego co występuje w oliwie z oliwek), który należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas oleinowy korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi i funkcje śródbłonka zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia. Wykazano także, iż tłuszcz ten sprzyja poprawie wrażliwości insulinowej co może być ważne zarówno w kontekście pracy nad sylwetką jak i – profilaktyce cukrzycy. W 100g tego warzywa jest około 15g tłuszczu, w tym około 10g kwasu oleinowego.

Awokado dostarcza solidnej porcji potasu

Potas to niezwykle ważny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Jest on niezbędny dla utrzymania równowagi kwasowo zasadowej-organizmu, a badania naukowe wykazały że wysoka jego podaż może działać antykatabolicznie doprowadzając do zmniejszenia aktywność enzymów proteolitycznych rozkładających białka mięśniowe. Potas ważny jest też dla utrzymania w dobrej kondycji układu krążenia i układu nerwowego. Awokado jest znakomitym źródłem potasu, w 100g owocu zawarte jest około 500mg tego pierwiastka, co stanowi 15% zalecanego spożycia. Wypada więc w tym względzie lepiej niż kojarzone z wysoka zawartością potasu banany i pomidory…

Dobre źródło witaminy E

Witamina E zwana także witaminą młodości jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników. Odpowiednia podaż tej witaminy jest szczególnie istotna w kontekście profilaktyki chorób układu krążenia i zapewnienia odpowiedniej stabilności lipidom transportowanym w postaci lipoprotein. Dobrymi źródłami witaminy E są orzechy, nasiona, warzywa liściaste takie jak szpinak i kapusta włoska, a także awokado, które dostarcza około 2 – 2,5g tego zwiazku w 100g co pozwala pokryć około 20 – 25% zapotrzebowania.

Kwas foliowy i witamina B6

Odpowiednia podaż kwasu foliowego i witaminy B6 ważna jest dla zachowania w szczytowej formie układu nerwowego i prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych. Zapotrzebowanie na kwas foliowy wzrasta w okresie ciąży, a na witaminę B6 – w przypadku spożywania znacznych dawek protein. Oba składniki pomagają także regulować proces produkcji homocysteiny – aminokwasu siarkowego, którego podwyższony poziom w krwiobiegu zwiększać może ryzyko chorób układu krążenia. Już 100g awokado wystarczy by pokryć 20% zapotrzebowania na kwas foliowy i niemal 15% zapotrzebowania na witaminę B6.

Błonnik

Odpowiednie spożycie błonnika ważne jest nie tylko dla utrzymania jelit w dobrej formie, ale obniżać może poposiłkową glikemię i sprzyjać redukcji apetytu. Zazwyczaj jako najlepsze i niezastąpione źródło błonnika przedstawia się produkty zbożowe pełnoziarniste, co jest stwierdzeniem kontrowersyjnym. Tak naprawdę nawet nie jedząc w ogóle produktów zbożowych można dostarczyć wymaganą dawkę włókna pokarmowego (20 – 40g na dobę) bazując jedynie na warzywach i owocach. W 100g awokado znajduje się około 6 – 7g błonnika, co jest dawką sporą patrząc na zawartość tego składnika w wielu innych produktach spożywczych.

Podsumowanie

Awokado ze względu na wysoką wartość odżywczą zaliczane jest często do „super-żywności” (z ang. „SuperFoods”). Obecność wielu witamin, składników mineralnych, cennych kwasów tłuszczowych oraz błonnika sprawiają, że owoc ten jest szczególnie atrakcyjny dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się, dbających o zdrowie i sylwetkę.