Ocet jabłkowy – co warto o nim wiedzieć?

Ocet jabłkowy cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób dbających o zdrowie i zgrabną sylwetkę. Często uwzględniany jest jako dodatek do sałatek czy jako przyprawa do dań warzywno- mięsnych- w tym również na ciepło. Walory odchudzające octu znane są już od dłuższego czasu, czy są to jednak jedyne pozytywne konsekwencje wynikające z uwzględnienia go w jadłospisie?

Przeczytaj koniecznie:

Jaki rodzaj tłuszczu jest najlepszy do sałatek?

Czym jest ocet i jaką wartość odżywczą posiada?

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego, powstający na drodze fermentacji – w przypadku octu jabłkowego, fermentacji ulega moszcz (świeżo wyciśnięty sok) jabłkowy. Posiada charakterystyczny, dość ostry zapach i specyficzny kwaśny smak. W związku ze swoimi właściwościami wykorzystywany jest do zakwaszania potraw, a także jako przyprawa do sałatek i surówek. Zdecydowanie jest niskokaloryczny (ok. 3 kcal na łyżkę), nie można jednak powiedzieć, iż zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych – znajdziemy w nim jedynie odrobinę potasu, a dodatkowo także aminokwasy oraz przeciwutleniacze. Dlatego też wszelkie właściwości prozdrowotne wynikające ze spożywania octu jabłkowego przypisywane są przede wszystkim zawartości kwasu octowego. Z racji dużego zainteresowania konsumpcją octu jabłkowego, naukowcy niejednokrotnie podjęli się oceny jego wpływu na zdrowie. Oto kilka prawdopodobnych korzyści:

Lepsza kondycja serca i układu krążenia

Badania naukowe wskazują, iż spożywanie octu jabłkowego może istotnie wpływać na gospodarkę lipidową organizmu, obniżając poziom triglicerydów i frakcji LDL cholesterolu we krwi. Przypuszcza się także, iż ocet jabłkowy pomaga regulować ciśnienie krwi – również dzięki zawartości pewnych ilości kwasu chlorogenowego (silnego przeciwutleniacza).

Naturalny konserwant

Kwas octowy posiada zdolność do zwalczania wybranych patogenów, w tym wybranych bakterii, których namnażanie powoduje psucie się produktów żywnościowych. Dania zawierające zatem dodatek octu dłużej zachowują świeżość i wolniej się psują, minimalizując tym samym ryzyko zatruć pokarmowych. Dodatek octu jabłkowego do sałatki czy surówki oprócz tego, iż wzbogaci walory smakowe to także pomoże przedłużyć jej trwałość i przydatność do spożycia.

Poprawa insulinowrażliwości   

Istnieje wiele badań- w tym również przeprowadzonych na diabetykach,  wskazujących, iż ocet jabłkowy posiada pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu. Wykazano między innymi zdolność do zmniejszania poziomu glukozy we krwi (2 łyżki octu jabłkowego wieczorem mogą obniżyć poziom glukozy na czczo nawet o 4%), a także zwiększenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny.

Pomoc w odchudzaniu

Najpowszechniejsze zainteresowanie związane ze spożywaniem octu jabłkowego wynika z jego pozytywnego wpływu na redukowanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Warto podkreślić, iż wpływ ten został potwierdzony w eksperymentach naukowych i ocet jabłkowy może stanowić pomocny dodatek do planów ukierunkowanych na redukowanie niechcianych kilogramów. Uważa się także, iż ocet jabłkowy może przyczyniać się do zmniejszania łaknienia i regulacji mechanizmów odpowiedzialnych za pobór pokarmu.

Środki ostrożności

Nie stwierdzono zdrowotnych skutków ubocznych związanych z konsumpcją octu jabłkowego – przy normalnym jego stosowaniu, czyli w ilościach odmierzanych łyżeczkami czy łyżkami jako dodatek i przyprawa do sałatek czy innego typu dań. Warto sobie zapamiętać, iż zarówno w przypadku octu jabłkowego, jak i wielu innych produktów wykazujących prozdrowotne działanie, więcej wcale nie znaczy lepiej i nie wiąże się z dodatkowymi profitami, takimi jak choćby utrata proporcjonalnie większej ilości kilogramów.

Podsumowanie

Z uwzględnieniem octu jabłkowego w jadłospisie może wiązać się wiele korzyści zdrowotnych, o czym świadczą liczne badania naukowe. Należy jednak pamiętać, iż nie jest to cudowny środek, który pozwoli niwelować wszelkie błędy i zaniedbania żywieniowe.