Szukasz dobrego jakościowo pieczywa? Zrób je sam!

Pieczywo stanowi istotny element jadłospisu większości mieszkańców naszego kraju. Pomimo, iż można spotkać się z wieloma teoriami łączącymi konsumpcję chleba z nadmierną masą ciała rozmaitymi problemami zdrowotnymi, to tak naprawdę większość dietetyków i lekarzy jest zgodna, że dobre jakościowo pieczywo stanowić może wartościowy element diety – równie tej odchudzającej. Problem polega na tym, że zdecydowana większość wyrobów piekarniczych dostępnych w sklepach jest niskiej jakości. Dlatego też warto pomyśleć o samodzielnym wypieku chleba. Jak się okazuje w praktyce – nie jest to wcale takie trudne…

Przeczytaj koniecznie:

Czy od chleba się tyje?


W poszukiwaniu prawdziwego chleba…

Każdy kto kiedykolwiek próbował nabyć prawdziwy, razowy chleb oparty jedynie na podstawowych składnikach wie, że znalezienie takiego produktu zarówno w marketach, jak i nawet w niektórych piekarniach to nie lada wyczyn. Z jednej strony problem polega na tym, że większość rzekomo „dobrego” pieczywa swoja ciemną barwę sugerującą obecność nieoczyszczonej mąki zawdzięcza specjalnym dodatkom barwiącym, z drugiej natomiast kłopot tkwi w tym, że dzisiejsze chleby i bułki przypominają raczej wytwory chemicznej syntezy niż tradycyjnego wypieku. Wśród popularnych dodatków do pieczywa znaleźć można pozycje takie jak:

  • guma guar;
  • emulgatory;
  • regulatory kwasowości;
  • mąka pszenno-słodowa;
  • płatki ziemniaczane;
  • słód jęczmienny;
  • syrop glukozowo-fruktozowy;
  • cukier;
  • karmel;
  • gluten pszenny;
  • tłuszcz roślinny;
  • substancje konserwujące;
  • i wiele innych.

Więcej na temat jakości oferowanego w sklepach pieczywa oraz tego jak się je otrzymuje oraz jakimi wartościami się charakteryzuje można przeczytać w artykułach dostępnych pod poniższymi linkami:

http://potreningu.pl/articles/618/w-poszukiwaniu--chleba-razowego

http://potreningu.pl/articles/1536/co-siedzi-w-chlebie-

http://potreningu.pl/articles/1041/dlaczego-biale-pieczywo-jest-zle

http://potreningu.pl/articles/3449/dlaczego-ciemne-pieczywo-nie-zawsze-zdrowsze-jest-od-bialego

Rozwiązanie problemu

Oczywiście wytrawni poszukiwacze są w stanie znaleźć pieczywo, które składa się jedyni z mąki (z przewagą tej nieoczyszczonej), wody, zakwasu i soli, ale nie każdy ma czas i cierpliwość by bawić się w takową eksplorację rynku. Co więc pozostaje? Cóż, rozwiązań jest kilka:

  • Pierwsza opcja zakłada wprowadzenie do diety zwykłych, popularnych produktów rynkowych, które maja w sobie choć drobny pierwiastek wartościowych składników. Jest to jakiś kompromis i ma swoje zalety.

  • Druga opcją jest całkowita rezygnacja z pieczywa. Tego typu rozwiązanie jednak nie każdemu będzie odpowiadać na dłuższą metę, nie każdy bowiem jest sobie w stanie wyobrazić życie bez chleba.

  • Opcja trzecia to samodzielny wypiek chleba. To rozwiązanie jest szczególnie korzystne i wcale nie tak czasochłonne jak mogłoby się wydawać, zwłaszcza jeśli posiada się specjalne urządzenie do wypieku chleba czyli tzw. „chlebowar”, choć i bez niego domowe ‘wyprodukowanie” pieczywa nie jest wcale takim karkołomnym przedsięwzięciem.