Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Oglądanie zdjęć jedzenia – oto realne konsekwencje

Oglądanie zdjęć jedzenia – oto realne konsekwencje

Tadeusz Sowiński

Tematyka dotycząca jedzenia pozostaje w kręgu zainteresowań większości ludzi – i to nie tylko tych aktywnych i dbających o zdrowie. Bo dobrze i smacznie zjeść lub każdy, dlatego też od dłuższego czasu obserwowany jest trend polegający na fotografowaniu jedzenia czy to w restauracjach, czy w domowym zaciszu. Inna sprawa, iż w zasobach internetowych, w tym portalach społecznościowych znajdują się niemal nieograniczone ilości smakowicie wyglądających potraw. Pytanie, na które chciałbym dziś odpowiedzieć brzmi: jaki wpływ na organizm może mieć oglądanie tego typu zdjęć?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Zdjęcia posiłków a przejadanie się

Okazuje się, iż specjaliści od marketingu reklamując żywność całkiem słusznie pokazują smakowicie wyglądające produkty czy potrawy, gdyż takie pobudzanie zmysłów pomaga osiągnąć zaplanowany efekt – zwiększyć sprzedaż oferowanego asortymentu. Ekspozycja na tego typu bodźce skłania do konsumpcji, pomimo braku głodu. Jest to fakt potwierdzony przez naukowców- którzy szczegółowo przebadali aktywność mózgu człowieka w odpowiedzi na widok zdjęć smakowitych potraw. Okazuje się też o wiele bardziej podatne na zgubny wpływ widoku jedzenia są osoby posiadające nadmiarowe ilości tkanki tłuszczowej. Niewątpliwie grupą odbiorców, silnie wrażliwą na działanie tego typu bodźców są również dzieci.

Zdjęcia posiłków a pragnienie określonych pokarmów

Okazuje się jednak, iż oglądanie zdjęć posiłków może mieć również pozytywny wpływ, zwłaszcza na osoby świadome swoich błędów żywieniowych, pragnące odmienić dotychczasowe przyzwyczajenia i smakowe preferencje. Kluczową sprawą jest wybór oglądanych zdjęć. O ile widok ociekających tłuszczem, czekoladą czy bitą śmietaną potraw może zachęcać do żywieniowych grzeszków, o tyle atrakcyjne fotografie potraw  przygotowanych z nieprzetworzonych i wartościowych odżywczo dań, mogą zwiększyć zainteresowanie właściwie zbilansowanym jadłospisem. Dzieje się tak, ze względu na to, że wiele osób ciągle żyje w przekonaniu, iż zdrowe i wartościowe jedzenie musi być po prostu niesmaczne i mało satysfakcjonujące. Oglądanie atrakcyjnie wyglądających potraw z mięsem, warzywami a szczególnie wartościowych deserów odmienia to stereotypowe podejście. Mało tego, może zainspirować do własnych kulinarnych eksperymentów, co stanowi olbrzymi postęp w przypadku osób odżywiających się na co dzień fast foodami czy „śmieciowym” jedzeniem.

Czy warto fotografować swoje jedzenie?

Osoba wyciągająca telefon w restauracji ( a czasem nawet lustrzankę) w celu sfotografowania posiłku tuż przed jego skonsumowaniem, nie jest obecnie wcale rzadkim widokiem. Wiele osób ze sporym zaangażowaniem przygotowuje posiłki w domu, a następnie ich fotografie umieszcza w wirtualnym świecie – czy to w mediach społecznościowych czy też w swoim dzienniku żywieniowo –treningowym. Zaobserwować można, że tego typu działania wpływają motywująco na osoby pracujące nad estetyką sylwetki – zwłaszcza jeśli zdjęcia wywołują określony efekt i wzbudzają zainteresowanie osób oglądających. Mało tego, fotografie apetycznie wyglądających i jednocześnie wartościowych posiłków mogą inspirować innych do podjęcia działań w imię poprawy estetyki sylwetki („bo co to za filozofia, skoro można jeść tak pysznie wyglądające jedzenie?”). Druga sprawa, iż aranżowanie „sytuacji” na talerzu, tak aby była atrakcyjna dla potencjalnego odbiorcy zdjęcia wpływa pozytywnie na smakowitość posiłku. Nie od dziś widomo, że je się również oczami – estetyka podania wpływa na nasze postrzeganie smaku spożywanej potrawy. Dlatego też, nawet będąc w trakcie redukowanie tkanki tłuszczowej można zwiększyć satysfakcję ze spożywanych potraw, przykładając większą uwagę do estetyki jego podania.

Podsumowanie

Oglądanie zdjęć ze smakowicie wyglądającą żywnością może wiązać się zarówno z pozytywnymi jak i negatywnymi konsekwencjami. Skłaniać może do zwiększonej konsumpcji – nawet w przypadku braku odczuwania głodu, ale tez może zwiększyć zainteresowania wartościowym jedzeniem. Wiele zależy od podejścia i rodzaju oglądanych zdjęć. Z kolei fotografowanie własnoręcznie przygotowywanych posiłków może stanowić dodatkowy czynnik motywujący do działania oraz inspirując innych do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych.