Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Nie potrafię zrezygnować z pieczywa...

Nie potrafię zrezygnować z pieczywa...

Kinga Żuralska

Istnieje dość powszechne przekonanie zgodnie z którym, chcąc schudnąć powinniśmy wyeliminować ze swojej diety pieczywo oraz makrony. Pogląd ten wiąże się z przekonaniem, że pieczywo dostarcza sporej dawki węglowodanów w postaci skrobi oraz zawiera gluten. Czynniki te sprawiają, że pieczywo i makarony mają wywierać negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd sylwetki. Są jednak osoby, które z chlebem rozstać się nie potrafią. Czy rzeczywiście jest to konieczne?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Jak wybierać pieczywo?

Wiemy już, że pieczywo może znaleźć miejsce w naszej diecie. Istotną kwestią pozostaje wybór pieczywa. W sklepach można znaleźć wiele odmian ciemnego chleba. Okazuje się jednak, że ciężko o dobrej jakości chleb żytni na zakwasie. Niestety większa część pieczywa wyróżniająca się ciemniejszą barwą, swój kolor zawdzięcza nie tyle obecności mąki z grubego przemiału, co dodatkom takim jak słód czy karmel. Jeśli więc kupujemy chleb, zwracajmy uwagę na jego skład. Warto unikać tego otrzymanego z oczyszczonej mąki pszennej, zawierającego barwniki, cukier i konserwanty. Unikajmy takich dodatków jak guma guar, emulgatory, cukier, karmel, słód jęczmienny, gluten pszenny, tłuszcz roślinny. Dobry chleb powinien składać się jedynie z mąki, soli, wody i zakwasu.

Co siedzi w chlebie z marketu?

Bezwzględnie należy unikać chleba pochodzącego z marketów. Pieczywo powstałe w takich „minipiekarniach” jest gorące i chrupiące, ale do świeżego, które dostępne jest w prawdziwych piekarniach niestety mu daleko. Cała tajemnica tkwi w tym, jak takie pieczywo powstaje. Do marketów trafia ciasto głęboko mrożone, które leży w magazynach nawet przez pół roku i dopiero potem trafia do pieca. Do mrożonej masy dodaje się liczne ulepszacze czy konserwanty, jak na przykład ropionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom czy konserwujący sorbinian potasu (E-202). Oba składniki mogą powodować reakcje alergiczne. Jak więc widać "świeży chleb prosto z pieca" to głównie chwyt marketingowy.

Upiecz to sam

W dzisiejszych czasach stosunkowo ciężko jest kupić chleb dobrej jakości. Jeśli nie mamy zaufanej piekarni czy innego dobrego źródła, niezłym pomysłem jest zrobienie pieczywa samodzielnie. W Internecie znajdziemy wiele przepisów na ciekawe wypieki. Atrakcyjną alternatywą dla chleba żytniego są wypieki z mąki lub kaszy gryczanej.

Podsumowując, dieta redukcyjna nie musi koniecznie oznaczać wyeliminowanie pieczywa. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę, na jakość chleba, który spożywamy. Zawsze czytajmy skład, unikajmy wypieków z mąki pszennej oraz pieczywa z marketu.

 



Poprzednia strona 2 / 2