Czy śliwki tuczą?

Jesień to sezon nie tylko na pyszne polskie jabłka, ale również na śliwki. Odmian śliwek jest wiele: mirabelki, węgierki, renklody, można by długo wymieniać. Z pewnością każdy znajdzie dla siebie odmianę, która przypadnie mu do gustu. Co kryją w sobie te smaczne owoce? Czy warto włączyć je do swojej diety?

Przeczytaj koniecznie:

Jogurt owocowy - wróg Twojej sylwetki

Śliwy zaliczane są do rodzaju Prunus, który skupia setki gatunków drzew i krzewów m.in. czereśnie, wiśnie, morele, brzoskwinie.

W stanie dzikim występują w różnych częściach świata. Najwięcej znajdziemy ich w Azji, na Kaukazie, w Europie Południowej, a także w Ameryce Północnej.

Śliwy cenione są głównie ze względu na owoce. Chociaż niektóre gatunki sadzi się ze względów dekoracyjnych.

Owoce śliwy ze względu na swoje liczne właściwości doceniono już kilka tysięcy lat temu.

Głównym składnikiem śliwek jest woda. Poza nią znajdziemy w nich kwasy organiczne, cukry, błonnik oraz wapń, fosfor, potas, magnez, witaminę A oraz witaminy z grupy B.

Jedną z najpopularniejszych odmian śliwek, jest węgierka. Doceniana przede wszystkim za smak.

Kaloryczność śliwek różni się nieco w zależności od odmiany. Średnio w 100 gramach owoców znajduje się 45 kcal. Śliwki należą więc do niskokalorycznych owoców.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika. Pod tym względem przodują głównie śliwki suszone. Znajdziemy w nich aż 7 g błonnika na 100g śliwek.

Świeże śliwki zawierają dużo mniej błonnika, w 100gramach owoców znajduje się poniżej 2 gramów.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika śliwki wpływają korzystnie na układ trawienny. Poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają wypróżnianie.

Świetnie sprawdzą również jako dodatek w diecie redukcyjnej. Nie zawierają dużej ilości kalorii, dzięki sporej zawartości błonnika zapewniają uczucie sytości.

Dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów śliwki chronią również przed rakiem jelita grubego.

Co ciekawe śliwki zawierają również miedź. Pierwiastek ten w odpowiednich ilościach zapobiega chorobom krążenia i wpływa korzystnie na serce.

Dzieje się tak jednak nie tylko dzięki miedzi, ale również za sprawą polifenoli. Zajdziemy w nich katechiny oraz kwas chlorogenowy. Dzięki nim śliwki mają działanie zarówno przeciw miażdżycowe, jak i antynowotworowe.

Warto sięgać nie tylko po świeże owoce, ale również po ich suszoną wersję. Ze względu na zawartość żelaza oraz fosforu suszone śliwki są zalecane wegetarianom.

Śliwki to bardzo smaczne i wdzięczne owoce. Idealnie sprawdzą się do przygotowania domowych powideł. Możemy na ich bazie przygotować pyszne koktajle. Szczególnie smaczne wychodzą w połączeniu z bananem i mlekiem kokosowym. Śliwki to również idealny dodatek do wypieków. Placek drożdżowy ze śliwkami to propozycja idealna.

Śliwki sprawdzają się jednak świetnie nie tylko w daniach na słodko. Z powodzeniem mogą służyć jako sos do mięs, jak również jako nadzienie, przykładowo do pieczonego schabu.

Ze śliwek przygotowuje się też znane trunki, takie jak polska śliwowica i tarniówka czy bałkańska rakija.

Podsumowując, śliwki to nie tylko smaczne, ale i zdrowe owoce. Jesienią mamy ich pod dostatkiem. Warto korzystać i włączać do diety sezonowe produkty.