Matcha tea

Matcha to rodzaj zielonej herbaty, występującej w formie zielonego pudru. Do niedawna używana zwykle w japońskich ceremoniach, dziś dostępna w wielu sklepach z herbatami czy ze zdrową żywnością.

Przeczytaj koniecznie:

Czarna herbata. Niedoceniana, a obowiązkowa pozycja zdrowej diety

Uznawana jest za herbatę ekskluzywną, posiadającą wiele zdrowotnych właściwości. Produkowana jest z krzewów liści Tencha, które na 14 do 28 dni przed zbiorami osłaniane są przed słońcem za pomocą specjalnych mat. Dzięki takim zabiegom ich wzrost zostaje spowolniony, a liście nabierają bladego odcienia zieleni. W trakcie tego procesu liście herbaty wytwarzają aminokwasy, co dodaje im głębszego i bardziej aromatycznego smaku. Po zbiorach następuje rozdrabnianie liści na pył. Używa się do tego granitowych żaren, specjalnych urządzeń do mielenia. O staranności tego procesu może świadczyć choćby fakt, że żarna mielą średnio 30g liści na godzinę. Matcha ma zupełnie inną formę niż tradycyjne herbaty – proszek, a właściwie puder - zatem proces parzenia wygląda również zupełnie inaczej. Forma ta daje jednak szersze możliwości wykorzystania herbaty, np. do wypieków, koktajli, jogurtów, sosów czy sałatek.

Właściwości herbaty matcha

Zielona herbata od dawna już uznawana jest za bardzo zdrowy napój, bogaty w przeciwutleniacze. Badania na Uniwersytecie w Colorado w 2003 roku wykazały, że matcha zawiera ich aż 137 razy więcej. Przewyższa tym również nasiona goi, gorzką czekoladę czy szpinak.

Mówi się, że ma działanie odmładzające, a to za sprawą bardzo dużej ilości katechin, zwalczających wolne rodniki w organizmie. Do najważniejszych należy EGCG (Galusan epigallokatechiny), który jest silniejszy niż witamina C i E, zapobiega powstawaniu nowotworów, reguluje poziom kluczowych neuroprzekaźników w organizmie oraz poprawia nastrój i zwiększa odporność na stres. Nie rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego też zalewając herbatę gorącą wodą nie tracimy jej właściwości chemicznych. Tak czy inaczej warto zaparzać ją w nieco niższej temperaturze ze względu na walory smakowe. Bardzo wysoka temperatura doda cierpkości do smaku.

Matcha poprzez właściwości termogeniczne wpływa korzystnie na proces spalania tkanki tłuszczowej, kofeina pobudza, a z kolei zawartość błonnika łagodzi zaparcia i stabilizuje poziom cukru we krwi. Pijąc zatem regularnie herbatę wspomagamy odchudzanie. Warto też wspomnieć, że dzięki rytuałom towarzyszącym hodowli, liście Tencha zwiększają zawartość chlorofilu. Pigment ten nie tylko odpowiada za kolor liści, ma też działanie oczyszczające organizm z toksyn i metali ciężkich.

W herbacie matcha znajdziemy 5 razy więcej L-teaniny niż w zwykłych herbatach zielonych. L-teanina to aminokwas działający łagodząco na stany rozdrażnienia czy stresu. Pomaga nam się uspokoić, zrelaksować a nawet obniżyć ciśnienie. Dzięki zawartości kofeiny nie usypia, co jest kolejną zaletą tego napoju, ponieważ może być zdrowszą alternatywą dla kofeiny – nie tylko pobudzi i poprawi koncentrację, ale również uspokoi i oczyści umysł.

Jak przygotować matcha?

Znaleźć można wiele opisów całych rytuałów parzenia herbaty, wykorzystujące do tego specjalne naczynia, łodygi bambusa itp. W rzeczywistości proces przygotowania herbaty matcha nie jest wcale skomplikowany. Potrzebne jest naczynie np. zwykła miseczka i coś do rozbicia zielonego proszku w wodzie (świetnie sprawdzi się moździerz). Ubijając energicznie uzyskamy kremową konsystencję naparu z charakterystyczną pianką na wierzchu. Jeśli i te czynności wydają się zbyt skomplikowane możemy się posłużyć zwykłym shaker’em z sitkiem (nawet takim do odżywek białkowych).

Do codziennego picia zaleca się przygotować herbatę w proporcjach ok. 3g herbaty (1 płaska łyżeczka) na 150 do 200 ml ciepłej (ok. 70- 80 stopni) wody.

Podsumowanie

Herbata matcha to kolejna alternatywa dla miłośników zielonej herbaty lub kawy. Ma wiele właściwości zdrowotnych, działa też pobudzająco i wspomaga odchudzanie. W swojej formie różni się od tradycyjnych herbat, ponieważ występuje w formie zmielonego pudru. Dzięki temu możliwe jest szersze wykorzystanie herbaty w kuchni – nie tylko w aspekcie walorów smakowych, ale również dla uzyskania ciekawej barwy posiłku.