Siemię lniane – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Siemię lniane, czyli malutkie nasiona lnu nie są doceniane chociażby tak jak nasiona chia, a szkoda. Siemię lniane zalicza się do pokarmów określanych mianem super foods. Kryją one w sobie wiele cennych właściwości, a do tego są stosunkowo tanie. Warto więc po nie sięgać. W czym może pomóc nam spożywanie tych małych nasion? W jakiej formie najlepiej włączyć je do diety?

Przeczytaj koniecznie:

Czekolada na zdrowie

 

Ochrona przed rakiem piersi

Dzięki wysokiej zawartości lignanów, siemię lniane wykazuje działanie antynowotworowe. Badania potwierdzają, że codzienne spożywanie 10g siemienia lnianego wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju raka piersi u kobiet po menopauzie.

Wspomaga odchudzanie

Po pierwsze spożywanie siemienia lnianego poprawia perystaltykę jelit, po drugie zawiera duże ilości błonnika, które wpływają na uczucie sytości, po trzecie zawiera cenne kwasy tłuszczowe Omega 3, które mogą przyczyniać się do lepszych efektów diety redukcyjnej.

Ukojenie dla przewodu pokarmowego

Zawarte w nasionach substancje śluzowe powlekają błony przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, chroniąc je przed kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne.

Stosowanie kisielu z siemienia lnianego sprawdzi się więc w stanach zapalnych żołądka czy przełyku. Siemię lniane jest sprzymierzeńcem osób z wrzodami żołądka oraz dwunastnicy.

Obniża poziom cholesterolu

W siemieniu lnianym znajdują się sterole roślinne. Wpływają one na obniżenie poziomu cholesterolu.

Na infekcje dróg oddechowych

Spożywanie siemienia wpływa na nawilżenie śluzówki i wzmocnienie układu immunologicznego. Stosowanie kleiku z siemienia lnianego pomoże szybciej wrócić do zdrowia.

Na biegunkę i zaparcia

Dzięki poprawie perystaltyki jelit oraz nawilżeniu śluzówki, siemię lniane może być pomocne w leczeniu zarówno zaparć, jak również biegunek. Częściej stosuje się je jednak przy zaparciach, gdyż wykazują działanie delikatnie przeczyszczające.

Dobry dla włosów i cery

Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci.

Ile siemienia spożywać?

Dzienne spożycie siemienia lnianego powinno wynosić nie więcej niż 2-3 łyżki stołowe. Należy wprowadzać je do diety stopniowo ze względu na wysoką zawartość błonnika. Już jedna łyżka siemienia lnianego dostarczy dawkę cennych kwasów Omega 3.

Jakie siemię lniane kupować?

Zawsze wybierajmy całe ziarenka lnu. Nie kupujmy zmielonego siemienia lnianego. Jeśli jednak nasiona zostaną zmielone i wystawione na działanie powietrza, światła, wysokiej temperatury i czasu, to niestety ulegają częściowemu utlenieniu. Stają się przez to niewartościowe pod kątem zawartości kwasów tłuszczowych. Przed spożyciem ziarenka lnu najlepiej jest zmielić. Spożyte w całości najpewniej zostaną w całości wydalone. Mielenie ziarenek znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych w nich zawartych.

Jak stosować siemię lniane?

Możemy zmielone siemię zalewać letnią wodą, po odstaniu i dokładnym wymieszaniu wypijamy otrzymany kleik.

Siemię lniane świetnie sprawdza się również jako dodatek do :

  • wypieków - może zastępować jajka,
  • sałatek,
  • jogurtu.

Smak siemienia jest neutralny i z pewnością nie wpłynie na obniżenie walorów smakowych potrawy.

Należy pamiętać, że siemię lniane ma właściwości wiążące wodę. Pamiętajmy więc o odpowiednim nawadnianiu.

Uwaga!

Siemię zawiera w składzie 0,5-1,5% glikozydów  cyjanogennych (linustatyna i neolinustatyna). Po zmieleniu lub namoczeniu nasion może się uwalniać się z nich kwas cyjanowodorowy i aceton. Nie powinniśmy się ich jednak obawiać, gdyż występują w niewielkich ilościach.

Podsumowując, siemię lniane zawiera wiele drogocennych właściwości, między innymi kwasy tłuszczowe Omega 3, lignany oraz witaminy z grupy B, witaminę E, a także składniki mineralne i błonnik. Regularne stosowanie siemienia lnianego w ilości 1-2 łyżek dziennie może przyczyniać się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia, a także wyglądu skóry, włosów i paznokci.