Czarnuszka - czarny kminek

Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa), znana również pod nazwą czarnego kminku, to niepozorna roślina o wielu cennych właściwościach. Stosowana była już w czasach starożytnych m.in. w lecznictwie – uważano, że „leczy wszystko oprócz śmierci”.

Przeczytaj koniecznie:

Sterole roślinne zamiast zapobiegać - mogą zwiększać ryzyko chorób układu krążenia

Do dnia dzisiejszego można ją wykorzystać wszędzie tam gdzie pojawia się stan zapalny, a to za sprawą ponad 100 aktywnych substancji działających przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, antyoksydacyjnie i ochronnie.

Do substancji biologicznie aktywnych zawartych w czarnuszce zaliczamy m.in.

  • różnorodne kwasy tłuszczowe (m.in. linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy i inne),
  • fosfolipidy oraz fitosterole,
  • flawonoidy oraz saponiny,
  • białka i węglowodany,
  • alkaloidy (m.in. nigellinę, nigellidynę, nigellicynę),
  • olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinn, limonen, karwakrol i inne),
  • witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, cynk, magnez, potas, wapń, żelazo, sód.

Właściwości czarnuszki
 

Czarnuszka wzmacnia nasz układ odpornościowy poprzez pobudzanie syntezy interferonu, czy wzrost ilości limfocytów i makrofagów odpowiedzialnych za nasze zdrowie. Ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. W okresie zmiany pory roku, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, warto wzbogacić naszą dietę w te ziarenka aby wzmocnić organizm.

Regularne stosowanie olejku z czarnuszki przez około 6 – 8 tygodni znacząco może złagodzić objawy alergii, ponieważ czarnuszka jest doskonałym antyhistaminikiem, a także anemii, gdyż podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów we krwi.

Dzięki usprawnianiu układu immunologicznego wspomaga walkę z pasożytami takimi jak owsiki, blatoscytoza, włosień kręty. Jej działanie jest silniejsze od oleju czosnkowego, który jest znany ze swych niesamowitych właściwości leczniczych.

Czarnuszka chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania jonizującego w radioterapii. To dość ważna informacja dla osób, które są poddawane naświetlaniom podczas leczenia chorób nowotworowych. Co ciekawe może wspomóc walkę z samymi komórkami nowotworowymi – ma zdolność wywoływania apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci nowotworu, m.in. białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, jelita grubego, mózgu, wątroby, trzustki. Nie wyrządza przy tym jednocześnie szkody komórkom zdrowym.

Dzięki właściwościom antyzapalnym i antyhistaminowym przynosi ulgę osobom z chorobami autoimmunologicznymi w postaci zmniejszenia objawów. Wpływa pozytywnie na układ nerwowy, działa podobnie jak adaptogen – uspokaja, zmniejsza uczucie lęku, zwiększa naszą odporność na stres, który może być przyczyną wielu różnych schorzeń w naszym organizmie.

Czarnuszkę docenią również osoby ze zmianami skórnymi. Olej z czarnuszki stosowany jest w przypadku trądziku, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, grzybicy, wszelkich wysypek i zmian wywołanych bakteriami. Wspomaga leczenie, walkę z bakteriami, które wywołały dany stan skóry, a także przyspiesza jej regenerację.

Dla osób skarżących się na osłabienie włosów, ich nadmierne wypadanie czarnuszka będzie świetnym narzędziem do walki z problemem, ponieważ usuwa stan zapalny, pobudza włos do wzrostu i zwiększa ich gęstość. Włosy dzięki czarnuszce są silniejsze, zdrowsze i gęstsze.

Jak stosować czarnuszkę?

Czarnuszkę można stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Zwykle w postaci całych lub zmielonych ziarenek oraz oleju tłoczonego na zimno.

w kuchni – czarnuszka może być używana jako alternatywa dla pieprzu czy kminku. Używa się całych ziarenek lub ich zmielonej wersji. Nie drażni układu pokarmowego, w przeciwieństwie do pieprzu nie zakwasza organizmu. Czarnuszka świetnie smakuje dodana do pieczenia chleba, domowego sera, ale też jako przyprawa do zup, sałatek, bigosu czy kiszonych warzyw.

jako napar – łyżeczka zmielonych nasionek zalana wrzątkiem i zaparzona przez ok. 20 minut może posłużyć za płukankę do włosów lub płyn do przemywania zmienionej chorobowo skóry. Taki napar może być też stosowany wewnętrznie jako napój (pół szklanki naparu pijemy 2-3 razy dziennie. Można posłodzić miodem).

jako olej – do stosowania na skórę i włosy lub doustnie (łyżeczka 2-3 razy dziennie). Jeżeli smak czarnuszki nie do końca nam odpowiada można kupić olej w formie kapsułek. Trzeba się jednak liczyć wówczas z większym kosztem. Olej z czarnuszki należy kupować tylko ten, który był tłoczony na zimno.

jako nalewka – do połowy szklanki zmielonej czarnuszki dodajemy szklankę 40% alkoholu i odstawiamy na tydzień. Po tym okresie należy przefiltrować napój przez watę. Nalewkę również można stosować wewnętrznie i zewnętrznie. W przypadku zakażeń bakteriami nalewka będzie bardziej skuteczna niż napar.

ziołomid – to papka utarta z łyżki miodu, łyżeczki zmielonej czarnuszki. Działa wykrztuśnie, wspomaga leczenie przeziębienia. Taka papka doskonale sprawdzi się również jako maseczka na twarz.

Podsumowanie

Czarnuszka to roślina o wielu niezwykłych właściwościach leczniczo-pielęgnacyjnych. Warto jednak pamiętać, że samo  jej stosowanie nie jest lekiem na dany problem. Z naszej strony dodatkowo powinna zaistnieć potrzeba zmiany trybu życia. Zadbanie o higienę wewnętrzną, jak i zewnętrzną – dbanie o skórę, dietę, ale też o minimalizowanie czynników wywołujących stres itp. Dopiero wówczas stosowanie dodatkowych środków ma sens.